Stortillverkare av syntetiska vinkorkar säljer över två miljarder korkar om året

PUBLICERAD: 11 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


Syntetiska vinkorkar blir allt vanligare, även på kvalitetsviner, och världens största tillverkare av syntetiska vinkorkar, Nomacorc LLC, tillverkar nu mer än två miljarder polyetenbaserade korkar om året!
Nomacorc har sitt huvudkvarter i Zebulon, North Carolina, USA, men har även tillverkningsenheter i Belgien, Kina och Argentina.
Nomacorcs syntetiska vinkorkar används av vinproducenter över hela världen, men de största marknaderna finns i USA, Frankrike och Tyskland.


Nomacorc har nyligen fått nya huvudägare sedan investeringsfirman Bespoke Capital Partners, tillsammans med Nomacorcs ordförande och grundare Marc Noël, köpt ut den förre ägaren, Boston-baserade investeringsföretaget Summit Partners.

Enligt Nomacorc är syntetiska vinkorkar på flera punkter överlägsna förslutningar tillverkade av naturkork.

”Våra korkar ger kontrollerad syrehantering och skyddar mot bismaker på grund av oxidering. De förhindrar avdunstning och ger inte upphov till dålig lukt”, hävdar företaget i ett pressmedelande.

Historien om Nomacorcs syntetiska vinkorkar började 1993, när belgiske affärsmannen och vinkännaren Gert Noël och hans son Marc började experimentera med tillverkning av en ny typ av vinkork baserad på foamextruderingsteknik.

1999 introducerades de första Nomacorc-förslutningarna och några år senare startade Zebulon-företaget även tillverkning i Europa (Eupen, Belgien, sedermera flyttad till Thimister-Clemont, Belgien) och år 2008 började man även tillverka syntetiska vinkorkar i Kina (Yantai, Shandong). 2013 öppnade man en argentinsk tillverkningsenhet i San Juan-provinsen i samarbete med sin argentinske distributör Insumos Andinos.

Nomacorcs vinkorkar är enligt företaget 100 procent återvinningsbara i normal plaståtervinning och man har även tagit fram en kork, tillverkad av sockerrörsbaserad bioplast, som man kallar Select Bio (bilden ovan) och som sägs vara världens första koldioxidneutrala vinförslutning.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium