Stortillverkare av syntetiska vinkorkar säljer över två miljarder korkar om året

PUBLICERAD: 11 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


Syntetiska vinkorkar blir allt vanligare, även på kvalitetsviner, och världens största tillverkare av syntetiska vinkorkar, Nomacorc LLC, tillverkar nu mer än två miljarder polyetenbaserade korkar om året!
Nomacorc har sitt huvudkvarter i Zebulon, North Carolina, USA, men har även tillverkningsenheter i Belgien, Kina och Argentina.
Nomacorcs syntetiska vinkorkar används av vinproducenter över hela världen, men de största marknaderna finns i USA, Frankrike och Tyskland.


Nomacorc har nyligen fått nya huvudägare sedan investeringsfirman Bespoke Capital Partners, tillsammans med Nomacorcs ordförande och grundare Marc Noël, köpt ut den förre ägaren, Boston-baserade investeringsföretaget Summit Partners.

Enligt Nomacorc är syntetiska vinkorkar på flera punkter överlägsna förslutningar tillverkade av naturkork.

”Våra korkar ger kontrollerad syrehantering och skyddar mot bismaker på grund av oxidering. De förhindrar avdunstning och ger inte upphov till dålig lukt”, hävdar företaget i ett pressmedelande.

Historien om Nomacorcs syntetiska vinkorkar började 1993, när belgiske affärsmannen och vinkännaren Gert Noël och hans son Marc började experimentera med tillverkning av en ny typ av vinkork baserad på foamextruderingsteknik.

1999 introducerades de första Nomacorc-förslutningarna och några år senare startade Zebulon-företaget även tillverkning i Europa (Eupen, Belgien, sedermera flyttad till Thimister-Clemont, Belgien) och år 2008 började man även tillverka syntetiska vinkorkar i Kina (Yantai, Shandong). 2013 öppnade man en argentinsk tillverkningsenhet i San Juan-provinsen i samarbete med sin argentinske distributör Insumos Andinos.

Nomacorcs vinkorkar är enligt företaget 100 procent återvinningsbara i normal plaståtervinning och man har även tagit fram en kork, tillverkad av sockerrörsbaserad bioplast, som man kallar Select Bio (bilden ovan) och som sägs vara världens första koldioxidneutrala vinförslutning.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax