Stort steg för PulPac: första industriella produktionslinan

PUBLICERAD: 23 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

I PulPacs Tech Center i Göteborg finns nu den första industriella och standardiserade produktionslinan för förpackningstillverkning med Dry Molded Fiber. (Bild PulPac)|”PU300 plattformen är en milstolpe för oss”, säger Linus Larsson. (Bild PulPac)|Sanna Fager är Chief Commercial Officer på PulPac. (Bild LinkedIn)|Den kompletta och standardiserade produktionslinan PulPac Production Unit 300 ton. (Bild PulPac)

Utvecklingen går snabbt hos Göteborgsbaserade PulPac – nu kan företaget visa upp den första industriella och standardiserade produktionslinan för förpackningar, tillverkade enligt företagets Dry Molded Fiber-koncept.

PulPac skriver i ett pressmeddelande att med den nu lanserade produktionslinan blir det lättare att skifta från plastkonvertering eller traditionell fiberformning till tillverkning enligt Dry Molded Fiber-principen. Förpackningsproduktion genom torrformning av cellulosafiber blir därmed ännu mer attraktivt för de förpackningstillverkare och varumärken, som vill leda en branschutveckling mot hållbara förpackningar.

PulPacs första standardiserade produktionslina har fått namnet PulPac Production Unit 300 ton (PU300) och den har utvecklats i nära samarbete med den taiwanesiska servopresspecialisten SEYI, danska airlaid-specialisten Dan-Web och TechTribe AB, ledande svensk leverantör av kompletta lösningar för industriell automation.

PulPac skriver att PU300 är baserad på väl beprövad teknologi och system. Materialet, som används för produktion, är vanlig massa, cellulosafiber, dvs. en råvara som är tillgänglig över hela världen.

Sanna Fager är Chief Commercial Officer på PulPac. (Bild LinkedIn)

”Mångsidigheten, kostnadsstrukturen och det faktum att Dry Molded Fiber är redo för marknaden öppnar spännande möjligheter för både fiber- och plastkonverterare. Om några år kommer det vara möjligt att tillverka torrformade fiberflaskor och andra komplexa produkter med Dry Molded Fiber”, säger Sanna Fager, Chief Commercial Officer på PulPac.

I PU300 bryts massan upp i separata fibrer i en kvarn. Fibrerna luftläggs på ett vakuumband och bildar en fluffig fibermatta, som beläggs med giftfria additiv och lamineras med tissue. Därefter pressas mattan i en livsmedelsklassad, elektrisk servopress med en kraft på 300 ton, till produkter med 0,2 sekunders hålltid, vilket möjliggör en produktionscykel på 3,5 sekunder. Allt icke-använt material återcirkuleras, vilket ger nästan hundraprocentig materialeffektivitet.

PulPac PU300 är konstruerad som en modulär industriell produktionslinje, redo för livsmedelsklassad högvolymsproduktion av torrformade fiberprodukter. Den första demonstrationslinjen finns nu i PulPacs Tech Center i Göteborg, där industriell tillverkning av livsmedelsklassade, hållbara skedar av ren cellulosafiber har börjat. Den årliga kapaciteten är upp till 230 miljoner skedar.

Enligt PulPac är engångsbestick ett mycket intressant segment för tillverkning med Dry Molded Fiber och andra intressanta produkter omfattar tråg, lock, skålar, etc.

”PU300 plattformen är en milstolpe för oss”, säger Linus Larsson. (Bild PulPac)

Den torra processen gör att PulPac PU300 kan köras extremt snabbt. Cykeltid och produktion är i nivå med plasttillverkning och upp till tio gånger snabbare än konventionell fiberformning (typ ”äggkartongstillverkning”). Dessutom slösas inga värdefulla vattenresurser i Dry Molded Fiber, som heller inte påverkar avloppsinfrastrukturen. Processen är mycket mer energieffektiv än konventionell fiberfomning och möjliggör materialeffektivitet på upp till 99 procent med återvinning in-line. Sammanfattningsvis ger dessa processfördelar upp till 90 procent lägre koldioxidutsläpp till enhetskostnader i nivå med plast.

”PU300 plattformen är en milstolpe för att göra prisvärda fiberbaserade förpackningar tillgängliga i hela världen. För att möta det stora intresset från varumärken och tillverkare, skalar vi nu leverantörskedjan genom att bygga ett globalt nätverk av världsledande leverantörer av torrformad fiber. Vi välkomnar tillverkare, maskinbyggare, varumärken och fiberleverantörer att tillsammans med oss förvandla branschen inifrån”, säger Linus Larsson, VD och grundare.

Den kompletta och standardiserade produktionslinan PulPac Production Unit 300 ton. (Bild PulPac)

 

 

 

 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot

Trots krig och elände håller ukrainska Sirius Extrusion igång leveranserna

Packnews fick besök i montern på Scanpack av Nataliia Saievych. Hon är chef för utrikeshandel hos det ukrainska företaget Sirius Extrusion och ville i stort sett bara berätta att de lever och kämpar på med produktionen av sträckfilm, barriärfilm, film för sträckhuvar samt tryck.
Ukrainax

Etiketter är en mardröm för Arla

Uttalandet i rubriken gjordes på Emballagedagen 2024 i Danmark för några dagar sedan, där bland annat Arla Foods var representerad för att berätta om deras utmaningar med att följa trender och lagkrav inom förpackningar. Packnews danska redaktör Søren Winsløw var på plats.
EM_01