Storsatsningen Site Zero blir världens största i sitt slag

PUBLICERAD: 31 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Projekteringen är i full gång av Site Zero, som ska stå klar år 2023. (Bild från video)|”Det finns ingen annan liknande anläggning i världen i dag”, säger Mattias Philipsson. (Bild Svensk Plaståtervinning)|

Imponerande 200.000 ton plastförpackningar kommer att kunna hanteras, när Site Zero, Svensk Plaståtervinnings nya anläggning för plastsortering och –återvinning, står klar i Motala år 2023. Anläggningen blir världens största och modernaste i sitt slag.

”Det finns ingen annan liknande anläggning i världen i dag”, säger Mattias Philipsson. (Bild Svensk Plaståtervinning)

”Vi fördubblar vår kapacitet och kommer att kunna hantera 200 000 ton plastförpackningar per år. Det skapar förutsättningar för att ta emot och sortera och på sikt återvinna alla plastförpackningar från svenska hushåll”, berättade Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning, i samband med dagens digitala pressträff om Site Zero och Svensk Plaståtervinnings miljardsatsning.

Plast är ett värdefullt material med unika egenskaper, som vårt moderna samhälle inte kan vara utan. Därför är det nödvändigt att plastförpackningar återvinns och blir en del av den cirkulära ekonomin utan negativ klimatpåverkan.

Site Zero i Motala är ett stort steg på vägen, där Svensk Plaståtervinning rekordinvesterar en miljard kronor i en hypermodern anläggning, som kommer att stå färdig 2023. Svensk Plaståtervinning har redan i dag en anläggning på fabriksområdet i Motala. Den anläggningen är idag Europas effektivaste och den utvecklas nu med nästa generations teknik i form av den 60.000 kvadratmeter stora Site Zero.

Fakta om Site Zero

Plats: Motala företagspark (ägs av Svensk Plaståtervinning)
Yta: Ca 60.000 kvm (Motala företagspark ca 85.000 kvm)
Mottagningskapacitet: 200.000 ton plastförpackningar per år
Sorteringskapacitet: PP, HDPE, LDPE, PET-tråg, PET-flaskor (färgade och transparenta), PPfilm, EPS, PS, PVC, två kvaliteter av Polyolefin-mix, metall samt rejekt av icke-plast
Agglomerering: Kemisk återvinning, kompositprodukter, energiutvinning med CCS
Övrigt: Helt automatiserad process, 60 Near Infra Red (NIR) sensorer, ca 5 km transportband, tvätt och granulering i fas 2
Antal anställda: 150-200 anställda till år 2023 (idag har Svensk Plaståtervinning ett 80-tal anställda)
Total investering: Ca 1 miljard kronor

”Det finns ingen annan anläggning i världen i dag, som har den förmågan som Site Zero får. Vi förbereder även för att kunna tvätta och granulera plasten i nästa skede, vilket beräknas vara klart 2025. Då kan hela vårt plastflöde bli cirkulärt – i Sverige”, säger Mattias Philipsson.

Enligt Svensk Plaståtervinning kommer i princip all plast att kunna återvinnas i den nya anläggningen tack vare ny och banbrytande teknologi. Idag kan den befintliga anläggningen sortera ut fyra sorters plast – i framtiden kommer tolv plasttyper att kunna sorteras och återvinnas på Site Zero. Även förpackningar bestående av sammansatta plastmaterial kommer att kunna avskiljas och återvinnas kemiskt eller bli nya kompositprodukter.

Site Zero kommer att vara helt klimatneutral med noll utsläpp. Anläggningen drivs av förnybar energi och den lilla del plast och övrigt avfall, som inte kan återvinnas, kommer att kunna skickas till energiutvinning utan klimatutsläpp av växthusgas, så kallad CCS (Carbon Capture Storage). Det finns även planer på att producera egen förnybar energi med solceller på Site Zero-byggnadens stora platta tak.

”Den här investeringen skapar förutsättningar för att göra Sverige världsledande inom plaståtervinning. Och att få göra det tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande”, säger Mattias Philipsson, som också framhåller att Naturvårdsverket via Klimatklivet bidrar med finansiering på drygt 180 miljoner kronor.

Här finns en liten video om Site Zero-projektet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax