”Storpantning” av burkar och PET-flaskor allt populärare

PUBLICERAD: 17 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Storpantning av dryckesburkar och PET-flaskor blir allt mer populärt. (Bild Pantamera/Returpack)|Det finns i dagsläget 182 storpantarautomater runt om i Sverige. 63 av dessa är så kallade Pantamera Express-automater, som den på bilden. . (Bild Pantamera/Returpack)|”Våra storpantarautomater är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem”, säger Katarina Lundell. (Bild Pantamera/Returpack)

Allt fler svenskar väljer nu att panta stora mängder burkar och PET-flaskor på en gång i Pantameras storpantarautomater. Det uppger Pantamera/Returpack.

Sedan 2015, då Returpack installerade sin första så kallade Pantamera Express-automat, har antalet storpantarautomater ökat och är nu 182 stycken, 63 av dessa är Returpacks egna och 119 stycken ägs av dagligvaruhandeln.

Det finns i dagsläget 182 storpantarautomater runt om i Sverige. 63 av dessa är så kallade Pantamera Express-automater, som den på bilden. (Bild Pantamera/Returpack)

Och allt fler kunder väljer att storpanta – hittills i år har över 90 miljoner förpackningar pantats i Returpacks 63 Pantamera Express-automater – en ökning med hela 35 procent jämfört med samma period i fjol.

Pantamera/Returpack skriver i ett pressmeddelande att idag står Returpacks egna storpantarautomater för närmare fem procent av den totala volymen pantförpackningar, som samlas in i Sverige. Pantamera-Express-automaterna finns främst installerade på återvinningscentraler runt om i landet.

”Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Det är vi själva, som äger dessa automater, och här har vi haft möjlighet att testa om konsumenterna var redo att storpanta. Vi använder även Pantamera Express-automaterna för att testa nya utbetalningslösningar, där man enkelt kan överföra pantpengarna till sitt bankkonto”, säger Katarina Lundell, kommunikations- och marknadschef vid Pantamera/Returpack.

På senare tid har även butiksledet valt att investera i storpantarautomater. I slutet av oktober var cirka tre procent av alla pantautomater av storpantartypen.

”Våra storpantarautomater är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem”, säger Katarina Lundell. (Bild Pantamera/Returpack)

”Det är väldigt värdefullt att det finns en bredd i utbudet av pantautomater för butikerna att välja på, från den mindre, som passar i små utrymmen, till storpantarautomater, där pantaren enkelt häller i pantförpackningarna”, framhåller Katarina Lundell.

I Sverige har vi ett av världens äldsta och mest framgångsrika pantsystem. Redan 1984 pantades den första metallburken och pantningen har ökat konstant sedan dess. Under 2020 kom över 2,2 miljarder förpackningar in till Returpacks anläggning i Norrköping.

”För att ett återvinningssystem ska skapa maximal miljönytta behöver kretsloppet vara slutet. Vårt svenska pantsystem garanterar att materialet kan återvinnas till nya dryckesförpackningar, vilket är den mest gynnsamma återvinningen, då materialet utnyttjas till fullo”, förklarar Katarina Lundell.

En avgörande del av pantsystemet är att insamlingssystemet fungerar väl. I Sverige finns totalt 3.202 pantställen och det sammanlagda antalet pantmaskiner är 4.312. Av dessa är 182 stycken storpantarautomater, där man kan panta stora mängder på en gång, 63 av dem är så kallade Pantamera Express-automater, som ägs av Returpack.

”Många tycker det är smidigt att ta med sig panten när de åker till återvinningscentralen, därför är det viktigt att våra storpantarautomater finns där. Annars finns risk för att burkarna och flaskorna istället hamnar i metall- och plaståtervinningen och då kan materialet inte återvinnas till nya dryckesförpackningar”, avslutar Katarina Lundell.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x