Storaffär inom plast: BASF köper del av Solvay för 15 miljarder kr

PUBLICERAD: 20 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Vy över BASF:s gigantiska anläggning vid Rhens strand i tyska Ludwigshafen. (Bild BASF)

Tyska plast- och kemigiganten BASF köper belgiska konkurrenten Solvay SA:s polyamid-division för 1,6 miljarder euro (drygt 15 miljarder kronor). Det tillkännager de båda företagen i ett gemensamt uttalande.
Försäljningen ingår i Solvays förändringsstrategi, som går ut på att bli ett mer specialiserat kemikalieföretag, enligt en talesman för bolaget.

Solvas division inom polyamider (nylon) kommer att komplettera BASF:s portfölj av tekniska plaster och kommer att integreras med andra plastdivisioner vid BASF:s stora anläggning i tyska Ludwigshafen.

”Förvärvet kommer också att öka BASF:s tillgång till viktiga tillväxtmarknader i Asien och Sydamerika”, säger  BASF i uttalandet.

Nettoomsättningen i fjol för Solvays polyamid-division uppgick till 1,315 miljarder euro (ca 12,5 miljarder kronor) och resultatet före skatt, etc. (EBITDA) innebar en vinst på 200 miljoner euro (ca 1,9 miljarder kronor).

Solvays polyamid-verksamhet har cirka 2.400 anställda globalt, av vilka merparten, eller 1.300, är stationerade i Frankrike. Runt om i världen har divisionen 12 tillverkningsanläggningar, fyra forskningsenheter och tio tekniska supportcentra.

Solvay, vars rötter går tillbaka till 1863, omsatte år 2015 12,4 miljarder euro (ca 118 miljarder kr). Koncernen, som har sitt huvudkontor i Neder-Over-Heembeck utanför Bryssel i Belgien, har cirka 26.900 anställda runt om i världen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432