Storaffär inom plast: BASF köper del av Solvay för 15 miljarder kr

PUBLICERAD: 20 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Vy över BASF:s gigantiska anläggning vid Rhens strand i tyska Ludwigshafen. (Bild BASF)

Tyska plast- och kemigiganten BASF köper belgiska konkurrenten Solvay SA:s polyamid-division för 1,6 miljarder euro (drygt 15 miljarder kronor). Det tillkännager de båda företagen i ett gemensamt uttalande.
Försäljningen ingår i Solvays förändringsstrategi, som går ut på att bli ett mer specialiserat kemikalieföretag, enligt en talesman för bolaget.

Solvas division inom polyamider (nylon) kommer att komplettera BASF:s portfölj av tekniska plaster och kommer att integreras med andra plastdivisioner vid BASF:s stora anläggning i tyska Ludwigshafen.

”Förvärvet kommer också att öka BASF:s tillgång till viktiga tillväxtmarknader i Asien och Sydamerika”, säger  BASF i uttalandet.

Nettoomsättningen i fjol för Solvays polyamid-division uppgick till 1,315 miljarder euro (ca 12,5 miljarder kronor) och resultatet före skatt, etc. (EBITDA) innebar en vinst på 200 miljoner euro (ca 1,9 miljarder kronor).

Solvays polyamid-verksamhet har cirka 2.400 anställda globalt, av vilka merparten, eller 1.300, är stationerade i Frankrike. Runt om i världen har divisionen 12 tillverkningsanläggningar, fyra forskningsenheter och tio tekniska supportcentra.

Solvay, vars rötter går tillbaka till 1863, omsatte år 2015 12,4 miljarder euro (ca 118 miljarder kr). Koncernen, som har sitt huvudkontor i Neder-Over-Heembeck utanför Bryssel i Belgien, har cirka 26.900 anställda runt om i världen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex