Stora Ensos Papira ersätter fossilbaserade skummaterial

PUBLICERAD: 23 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Skummaterialet Papira kan formas och skäras till komplexa former. (Bild Stora Enso)|En av fördelarna med skummaterialet Papira® by Stora Enso är att det kan återvinnas som pappersmaterial och lämnas i samma kärl som kartong eller wellpapp. (Bild Stora Enso)

Stora Enso har utvecklat det fiberbaserade skummaterialet Papira® by Stora Enso, som är helt återvinningsbart som papper och kan ersätta fossila skumprodukter i skyddsförpackningar.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande förpackningsmaterial i plast, som exempelvis fossilbaserade skummaterial, alltmer har spelat ut sin roll i vårt moderna samhälle, där man strävar efter att minska plastanvändning och -avfall och övergå till förnybara material. När nu lagstiftarna driver på för att begränsa eller förbjuda fossilbaserade skummaterial i förpackningar behövs nya lösningar – och en sådan är innovationen Papira® by Stora Enso.

Papira är ett nytt, lätt skummaterial tillverkat av massafiber. Det halvstyva skummet ger hög stötdämpning och lämpar sig för skyddsförpackningar för en mängd olika produkter. Papira kan utformas och skäras med hög precision för önskad storlek och stötdämpning, även vid komplexa former.

En av fördelarna med skummaterialet Papira® by Stora Enso är att det kan återvinnas som pappersmaterial och lämnas i samma kärl som kartong eller wellpapp. (Bild Stora Enso)

Papira är enligt Stora Enso ett helt pappersåtervinningsbart alternativ till traditionella fossilbaserade skummaterial som polyuretan (PU), polyeten (PE) och expanderad polystyren (EPS). Materialet har utformats för att återvinnas som papper, men om det lämnar det cirkulära materialflödet bryts det ned naturligt. Återvinningen av Papira är enkel, och konsumenten kan lämna kartong eller wellpapp och skummaterial i samma återvinningskärl.

Stora Enso har haft en pilotanläggning för Papira igång vid Fors Bruk sedan november i fjol. Eftersom Papira är ett helt nytt material genomgår det för närvarande utvärdering för att kunna certifieras som återvinningsbart som papper samt att det är biologiskt nedbrytbart. Dessutom mäts miljöpåverkan för att kvantifiera hur Papira kan förbättra koldioxidavtrycket för förpackningar.
Papiras egenskaper i förpackningsapplikationer testas vid Stora Ensos PackTester lab, ett ISTA®-certifierat testlabb, för att säkerställa att materialet presterar enligt existerande standarder inom förpackningsindustrin.

Stora Enso skriver att målet är att etablera Papira som ett standardmaterial i skyddsförpackningar.

Stora Enso kommer att visa och informera om Papira under förpackningsmässan Scanpack 2022 på Svenska Mässan i Göteborg, 4–7 oktober. Stora Enso ställer ut i monter C03:02.

Papira® by Stora Enso är också en av finalisterna i Packaging Europes Sustainability Awards 2022 i kategorin ”Renewables” för produkter före kommersialisering. Vinnarna i kategorin kommer att presenteras den 14 november 2022.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front