Stora Ensos rapport Q1 2019: ”En lovande start på året”

PUBLICERAD: 29 april 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”En lovande start på året” konstaterar Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström om årets första kvartal.

”Vi har haft en lovande start på året och det är positivt att programmet för att upprätthålla vår vinstnivå redan bidrar till vår utveckling. Med tanke på den potentiella försvagningen av marknaden är vi övertygade om att aktiveringen av programmet ligger helt rätt i tiden”. Det skriver Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström i sin kommentar till bolagets rapport för årets första kvartal.

I rapporten konstaterar Karl-Henrik Sundström att omsättningen fortsätter att öka och att lönsamheten ligger på en bra nivå. Omsättningsökningen på runt två procent berodde främst på högre priser i alla divisioner och ett förbättrat produktutbud, som kompenserade för lägre volymer.

”Första kvartalet 2019 har vi fokuserat på balansen mellan värdeskapande och lönsamhet. Det har gett resultat. Det operativa rörelseresultatet minskade samtidigt som rörelsemarginalen fortfarande är tvåsiffrig för sjunde kvartalet i rad”. skriver Karl-Henrik Sundström.

Av rapporten framgår att fyra av fem divisioner i Stora Enso har slagit rekord under första kvartalet. Divisionerna Packaging Solutions och Biomaterials hade rekordomsättning, och även Wood Products och Paper levererade rekordresultat.

”Det är också tillfredsställande att prishöjningarna inom Consumer Board börjar slå igenom”, säger Karl-Henrik Sundström.

Koncernchefen konstaterar också att bolaget fortsätter att driva sina transformationsprojekt framåt och tar stora steg för att bidra till en förnybar framtid.

”Vår nyligen presenterade investering i Hylte kommer att möjliggöra tillverkning av cirkulära produkter i formpressad fiber. Det är produkter som är förnybara, återvinningsbara, biologiskt nedbrytbara och som inte innehåller någon plast”, skriver Karl-Henrik Sundström.

Avslutningsvis skriver Karl-Henrik Sundström att han tycker det är viktigt att Stora Enso stöttar initiativ som hjälper till att driva samhället mot en framtid utan plast.

”Vi har anslutit oss till New Plastic Economy Global Commitment för att eliminera plastavfall och föroreningar. Initiativet leds av stiftelsen Ellen MacArthur i samarbete med FN:s miljöprogram. Vi bidrar, tillsammans med våra kunder och leverantörer, genom att utveckla cirkulära produkter och lösningar med låga koldioxidutsläpp för att ersätta plast”, konstaterar Karl-Henrik Sundström.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}