Stora Ensos koncernchef: ´Vi är ett bolag i förvandling´

PUBLICERAD: 8 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

”Stora Enso håller på att omvandlas till ett tillväxtföretag för förnybara material”

”Stora Enso håller på att omvandlas till ett tillväxtföretag för förnybara material. Redan i dag utgör våra tillväxtverksamheter 62 procent av vår totala omsättning. Som ett resultat av våra egna initiativ för att förändra vår verksamhet och förbättra kostnadseffektiviteten kan vi nu också redovisa en kraftig förbättring av det operativa rörelseresultatet”. Det säger Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström i sin kommentar till bolagsresultatet för fjärde kvartalet och helåret 2014.

Som exempel på verksamheter och projekt som visar koncernens omvandling till ett tillväxtföretag för förnybara material, nämner Karl-Henrik Sundström bland annat massabruket Montes del Plata, som i december nådde den kritiska punkt, när intäkterna motsvarar kostnaderna.
Ett annan tillväxtverksamhet är massabruket Sunila, som i år börjat med ligninutvinning.
Stora Enso fortsätter också att investera i biomaterial och som tidigare aviserats ska man öppna ett nytt innovationscenter i Stockholmsregionen för att främja innovation inom förnybara material.

”Projektet med konsumentkartongbruket i Guangxi är något försenat på grund av tillståndsprocessen men beräknas vara driftklart i mitten av 2016 och mot slutet av året ser vi fram emot att börja producera kraftliner, nyfiberbaserad wellpapp, vid Varkaus bruk i Finland. Vi investerar även 27 miljoner euro för att förbättra kvaliteten och kostnadseffektiviteten samt öka kapaciteten för konsumentkartongmaskinen vid Imatra bruk i Finland”, framhåller Karl-Henrik Sundström.

Stora Ensos resultat för fjärde kvartalet 2014 innebar en omsättningsökning på 1,4 procent jämfört med motsvarande kvartal året före. Till följd av effektiv kostnadskontroll kunde koncernen redovisa ett operativt rörelseresultat för fjärde kvartalet 2014 på 209 miljoner euro, vilket var 38 procent högre än 2013.

På helårsbasis minskade Stora Ensos omsättning från 10,563 miljarder euro till 10,213 miljardar euro, vilket motsvarar en minskning med 3,3 procent. Omsättningen exklusive strukturell nedgång inom papper och avyttrade verksamheter ökade däremot med 1,3 procent.
För hela år 2014 ökade Koncernens operativa rörelseresultat ökade från 578 miljoner euro år 2013 till 810 miljoner euro för år 2014, en ökning med 40 procent. Ökningen är främst hänförbar till lägre kostnader.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x