Stora Ensos försäljning av bruket Uetersen är slutförd

PUBLICERAD: 19 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos tyska pappersbruk Uetersen är nu till slut avyttrat. Köpare är en riskkapitalfond med hemort på ön Guernsey  i Engelska kanalen.

I fjol höstas stoppade tyska konkurrensmyndigheten Stora Ensos planerade försäljning av pappersbruket Uertesen till den österrikiske specialpapperstillverkaren Brigl & Bergmeister. Myndigheten ansåg att en fusion mellan Uertesen och köparen inte var acceptabel ur konkurrenssynpunkt och Brigl & Bergmeister drog tillbaka sitt anbud.
Men nu har Stora Enso äntligen kunnat sälja bruket utan invändningar från myndigheten och köpare är private equity-fonden Perusa Partners Fund 2 med hemort på ön Guernsey i Engelska kanalen.

”Vi har framgångsrikt slutfört avyttringen av Uetersen bruk. Jag är övertygad om att Perusa Partners kan utveckla bruket vidare och säkerställa en långsiktig framgång för Uetersen framöver. Vi fortsätter med vår strategiska omvandling till ett kund- och innovationsfokuserat tillväxtföretag för förnybara material”, säger Stora Ensos VD och koncernchef  Karl-Henrik Sundström i en kommentar.

Förlusten från avyttringen uppgick till cirka 30 miljoner euro, vilket redovisats som en engångspost i Stora Ensos rörelseresultat för fjärde kvartalet 2014.

Transaktionen kommer att förbättra Stora Ensos operativa rörelseresultat och kassaflöde från och med andra kvartalet 2015. Baserat på 2014 års siffror förväntas avyttringen minska Stora Ensos årsomsättning med 140 miljoner euro och den årliga produktionskapaciteten av papper med ungefär 240.000 ton. Uetersen bruk sysselsätter cirka 400 personer.

Läs våra tidigare artiklar om försäljningen av Uetersen här.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah