Stora Enso utvecklar intelligenta förpackningar med RFID-teknik

PUBLICERAD: 10 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso ska utveckla intelligenta förpackningslösningar genom att använda RFID-teknik från NXP Semiconductors.|”Samarbetet med NXP ger Stora Enso betydande affärsmöjligheter”|säger Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström.

Stora Enso och globala teknikföretaget NXP Semiconductors har inlett ett gemensamt samarbete gällande utveckling av intelligenta förpackningslösningar.
Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen kommer att fokusera på att integrera RFID (Radio Frequency Identification) i förpackningar i syfte att engagera konsumenter och utveckla leveranskedjan. Samarbetet kommer också att fokusera på varumärkesskydd och utveckling av garantiförslutna förpackningar. 

”Samarbetet med NXP ger Stora Enso betydande affärsmöjligheter. Vi har redan arbetat med flera kunder och partners för att ta fram koncept för intelligenta förpackningar. Samarbetet med NXP gör det möjligt att föra denna utveckling närmare marknaden och ge ökad skalbarhet inom intelligenta pappers- och kartonglösningar”, säger Karl-Henrik Sundström, VD, Stora Enso.

Genom att använda RFID-teknik från NXP, såsom närfältskommunikation (NFC) och ultrahög frekvens (UHF), kan Stora Enso i framtiden utveckla intelligenta förpackningar, som lätt kan spåras och följas genom hela leveranskedjan. Detta ger slutanvändarna full transparens.

”Vår RFID-teknik tillsammans med Stora Ensos förpackningslösningar skapar mervärde för både konsumenter och varumärkesägare genom att ge information och insyn längs hela leveranskedjan”, säger Ruediger Stroh, EVP & GM Security & Connectivity och medlem av International Board of Management, NXP Semiconductors. 

Den integrerade tekniken kommer också att innebära att det går att upptäcka, om den intelligenta förpackningen har manipulerats på vägen till konsumenten. När förpackningen väl når konsumenten, kan den ge ytterligare information och interaktion via en NFC-kompatibel smarttelefon. Denna öppenhet och insyn är avgörande för att varumärkesägare och förpackningstillverkare ska kunna säkerställa att deras produkter transporteras och hanteras på rätt sätt. Konsumenterna gynnas dubbelt; den intelligenta förpackningen kan kontrollera produktens äkthet och även ge viktigt information om bland annat hantering och användning via NFC-taggen.

”RFID-taggens förmåga att upptäcka när en förpackning har manipulerats och även ge ytterligare produktinformation via NFC ger en unik, smart och engagerande varumärkesupplevelse. Det är ytterligare ett exempel på hur en bred säkerhetsimplementering kan skydda oss i vår vardag”, säger Ruediger Stroh.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x