Stora Enso startar produktion av PureFiberTM-förpackningar

PUBLICERAD: 24 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso har startat produktion av livsmedelsförpackningar av sitt formpressade fibermaterial PureFiberTM. (Bild Stora Enso)

Stora Enso har påbörjat produktionen av produkter av formpressad fiber för livsmedelssektorn vid Hylte bruk i Småland. Produkterna, som riktar sig till förpackningsmarknaden för färska livsmedel, tillverkas av Stora Ensos uppmärksammade formpressade fibermaterial PureFiberTM by Stora Enso och som är helt fritt från plast och högflourerade ämnen (PFAS).

Produktionen i Hylte är resultatet av den investering på ca 53 miljoner kronor i en produktionslinje för PureFiberTM, som Stora Enso annonserade i början av 2019 (läs HÄR) och det samarbete med USA-företaget HS Manufacturing Group och användandet av deras PROTĒAN®-teknologi, som tillkännagavs i slutet av 2019 (läs HÄR).

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att genom samarbetet med HS Manufacturing Group kan Stora Enso nu erbjuda en plastfri barriärteknik för livsmedelsförpackningar. Den gemensamt patentsökta teknologin möjliggör en återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar lösning, som gör fiberbaserade förpackningar resistenta mot vatten, fett och olja, utan användning av plast eller PFAS. Teknologin kan användas för många olika produkter, exempelvis engångsförpackningar för mat. En livscykelanalys visar att produktlinjen PureFiber har cirka 75 % lägre koldioxidavtryck än alternativa material.

”Marknadens efterfrågan på produkter av formpressad fiber ökar och de här produkterna utgör en unik lösning för att tillgodose det behovet. Engångsplast har redan förbjudits i många länder och hälsomyndigheternas granskning av PFAS i livsmedelsförpackningar ökar. Den här uppstarten markerar vårt första steg mot att sätta en ny generation produkter av formpressad fiber på marknaden, som är hållbara, säkra och högpresterande”, säger David Ekberg, chef för Stora Ensos division Packaging Solutions.

För att kunna tillgodose behovet av formpressad fiber, investerar Stora Enso i ytterligare produktionskapacitet vid Hylte bruk i Sverige samt i sitt bruk i Qian’an, Kina. Den årliga kapaciteten på båda anläggningarna kommer totalt att vara cirka 115 miljoner produkter.

”Expansionen av vår produktion av formpressad fiber i Kina kommer att bidra till att ersätta engångsförpackningar för mat med hållbara och säkra alternativ”, säger David Ekberg.

En produkt av formpressad fiber tillverkas genom att olika typer av träfiberbaserad massa maskinpressas till en tredimensionell form. Råmaterialet i PureFiberTM-produkterna är träfibermassa från hållbart brukade skogar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x