Stora Enso startar produktion av PureFiberTM-förpackningar

PUBLICERAD: 24 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso har startat produktion av livsmedelsförpackningar av sitt formpressade fibermaterial PureFiberTM. (Bild Stora Enso)

Stora Enso har påbörjat produktionen av produkter av formpressad fiber för livsmedelssektorn vid Hylte bruk i Småland. Produkterna, som riktar sig till förpackningsmarknaden för färska livsmedel, tillverkas av Stora Ensos uppmärksammade formpressade fibermaterial PureFiberTM by Stora Enso och som är helt fritt från plast och högflourerade ämnen (PFAS).

Produktionen i Hylte är resultatet av den investering på ca 53 miljoner kronor i en produktionslinje för PureFiberTM, som Stora Enso annonserade i början av 2019 (läs HÄR) och det samarbete med USA-företaget HS Manufacturing Group och användandet av deras PROTĒAN®-teknologi, som tillkännagavs i slutet av 2019 (läs HÄR).

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att genom samarbetet med HS Manufacturing Group kan Stora Enso nu erbjuda en plastfri barriärteknik för livsmedelsförpackningar. Den gemensamt patentsökta teknologin möjliggör en återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar lösning, som gör fiberbaserade förpackningar resistenta mot vatten, fett och olja, utan användning av plast eller PFAS. Teknologin kan användas för många olika produkter, exempelvis engångsförpackningar för mat. En livscykelanalys visar att produktlinjen PureFiber har cirka 75 % lägre koldioxidavtryck än alternativa material.

”Marknadens efterfrågan på produkter av formpressad fiber ökar och de här produkterna utgör en unik lösning för att tillgodose det behovet. Engångsplast har redan förbjudits i många länder och hälsomyndigheternas granskning av PFAS i livsmedelsförpackningar ökar. Den här uppstarten markerar vårt första steg mot att sätta en ny generation produkter av formpressad fiber på marknaden, som är hållbara, säkra och högpresterande”, säger David Ekberg, chef för Stora Ensos division Packaging Solutions.

För att kunna tillgodose behovet av formpressad fiber, investerar Stora Enso i ytterligare produktionskapacitet vid Hylte bruk i Sverige samt i sitt bruk i Qian’an, Kina. Den årliga kapaciteten på båda anläggningarna kommer totalt att vara cirka 115 miljoner produkter.

”Expansionen av vår produktion av formpressad fiber i Kina kommer att bidra till att ersätta engångsförpackningar för mat med hållbara och säkra alternativ”, säger David Ekberg.

En produkt av formpressad fiber tillverkas genom att olika typer av träfiberbaserad massa maskinpressas till en tredimensionell form. Råmaterialet i PureFiberTM-produkterna är träfibermassa från hållbart brukade skogar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy