Stora Enso startar produktion av biobaserat förpackningsskum

PUBLICERAD: 30 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos nya förpackningsskum Papira är helt biobaserat och biologiskt nedbrytbart. (Bild Stora Enso)|Markus Mannström är chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso. (Bild Stora Enso)

Stora Enso utökar sitt förpackningssortiment med en ny produktlinje för biobaserat skummaterial av träfiber. Produkterna är helt återvinningsbara och kan användas i stötdämpande och värmeisolerande förpackningar.

Stora Enso skriver att träfiberbaserat skum har låg vikt och tillgodoser behovet av klimatvänliga, förnybara och cirkulära skyddsmaterial i innerförpackningar.

Stora Ensos sortiment av förpackningsskum utgörs av Fibrease™ by Stora Enso och Papira® by Stora Enso. Båda skummaterialen har flera tekniska och miljömässiga fördelar, och kunderna kan välja det skum som uppfyller just deras förpackningskrav. Skummaterialen kan användas för att skydda ömtåliga varor och är utformade för isolerande förpackning av temperaturkänsliga produkter.

Fibrease är redan kommersiellt tillgängligt och produktionen av Papira har påbörjats vid en pilotanläggning på svenska Fors bruk efter den investering, som tillkännagavs i augusti 2020. (Läs HÄR) Målet med pilotanläggningen i Fors är att utvärdera och validera skumprodukten Papira som förpackningsmaterial genom kundtester.

Markus Mannström är chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso. (Bild Stora Enso)

Stora Enso skriver att man med Fibrease och Papira introducerar förnybara och klimatvänliga alternativ till fossilbaserade skyddsförpackningar. De biobaserade skummaterialen kommer från certifierat virke och kan hanteras i pappersåtervinningen.

”Dagens konsumenter vill minska plastanvändningen och maximera återvinningen. Samtidigt växer behovet av skyddande förpackningar till följd av ökande krav inom e-handel och kylkedjelogistik. Med våra biobaserade skummaterial hjälper vi kunderna att skapa miljövänliga och cirkulära förpackningslösningar, samtidigt som vi tillgodoser behovet av material som kan skydda och värmeisolera innehållet”, säger Markus Mannström, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso.

Info om skumprodukterna:
Fibrease™ by Stora Enso tillverkas av upp till 98 procent förnybara material och är utformat för att ersätta PU-skum (polyuretan-skum) och expanderad polystyren (EPS) samt formgjutna fossilbaserade lösningar.
Fibrease är ett mjukt och spänstigt material som fungerar som ett memoryskum och som kan bearbetas med hjälp av olika typer av skärtekniker och termoformning. Det har hög isoleringskapacitet och lämpar sig väl för termiska förpackningar, exempelvis inom dagligvaruhandel online samt läkemedelsleveranser. Skummet kan hanteras i pappers- och kartongåtervinningen och är perfekt lämpat för att återvinnas i slutna kretslopp och bli till nya material och produkter.

Papira® by Stora Enso är helt biobaserat och biologiskt nedbrytbart skum, som är fullständigt återvinningsbart i den vanliga pappersåtervinningen. Det är ett styvt och samtidigt flexibelt skum, som ger effektivt skydd mot stötar och utgör ett plastfritt alternativ till polymerskum som polyeten (PE), polystyren (EPS) och polyuretan (PU). Papira är utformat för optimalt skydd av ömtåliga, känsliga och värdefulla konsumentvaror som elektronik samt industrikomponenter. Materialet kan bearbetas med olika skärtekniker och lager kan sammanfogas till mer komplicerade former.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x