Stora Enso säljer ungersk konverteringsanläggning

PUBLICERAD: 7 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso ska avyttra sin förpackningsfabrik i ungerska Komárom.|”Det är inte längre strategiskt för Stora Enso att äga bruket”

Stora Enso meddelar att man har tecknat ett avtal att avyttra sitt förpackningsbruk i Komárom, Ungern till det ledande europeiska förpackningsföretaget Van Genechten Packaging International S.A. (VGPI).
”Det har skett stora förändringar i Komárombrukets kundbas, vilket gör att det inte längre är strategiskt för Stora Enso att äga bruket. En solid internationell ny ägare kan ge företaget den uppmärksamhet det förtjänar och utveckla det vidare utifrån de nya förutsättningarna”, säger Gilles van Nieuwenhuyzen, chef för Stora Ensos division Packaging Solutions.

Den kontanta betalningen för avyttringen av aktierna är cirka 12 miljoner euro (ca 113 miljoner kronor) givet sedvanliga justeringar på balansdagen. Transaktionen har ingen materiell inverkan på resultaträkningen och den förväntas bli slutförd inom en månad.

Baserat på siffrorna för 2014 förväntas avyttringen minska Stora Ensos årliga omsättning med 14 miljoner euro och samtidigt minska Stora Ensos årliga konverteringskapacitet av wellpapp med ungefär 15 miljoner kvadratmeter. Bruket i Komárom sysselsätter cirka 90 personer.

VGPI är en oberoende industrigrupp med säte i Luxembourg. Den består av elva falskartongsfabriker i åtta länder och leder den europeiska konsumentvarubranschen med tryckta falskartonger, microflute och andra förpackningslösningar. VGPI omsätter 295 miljoner euro och har 1.600 anställda.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy