Stora Enso planerar att skifta från papper till wellråvara

PUBLICERAD: 7 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Vid pappersbruket Langerbrugge i Belgien (bilden) inleder Stora Enso en förstudie om konvertering av en papperslinje till produktion av återvunnen wellpappråvara. (Bild Stora Enso)|Konverteringen skulle möjliggöra en ökning av Stora Ensos kapacitet av återvinningsbart förpackningsmaterial inom exempelvis e-handel, möbler, m fl. (Bild Stora Enso)

Stora Enso planerar att skifta från papperstillverkning till produktion av wellpappråvara vid belgiska bruket Langerbrugge. Konverteringen skulle avse en av de två pappersproducerande linjerna vid bruket.

Stora Enso meddelar att man nu inlett en förstudie vid bruket för en sådan konvertering och studien beräknas vara slutförd under första halvåret 2023. Vid ett investeringsbeslut skulle den konverterade linjen kunna vara i drift under 2025.

”I linje med Stora Ensos strategiska fokus på förnybara material, skulle en investering främja tillväxt drivet av en ökande efterfrågan på återvunnen förpackningskartong”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Konverteringen skulle möjliggöra en ökning av Stora Ensos kapacitet av förpackningsmaterial inom e-handel, möbler, m fl. (Bild Stora Enso)

Stora Ensos anläggning i Langerbrugge har för närvarande två papperslinjer i drift, en för tidningspapper och en för superkalandrerat journalpapper (SC). Förstudien kommer att fokusera på konverteringen av anläggningens produktionslinje för tidningspapper. Konverteringen skulle möjliggöra en ökning av Stora Ensos kapacitet inom återvinningsbart förpackningsmaterial, samt tillgodose den stigande efterfrågan inom användningsområden som industri, e-handel, möbler och elektronik.

Förstudien inbegriper en årlig kapacitet på 700.000 ton testliner och återvunnen fluting, och den årliga omsättningen beräknas till cirka 350 miljoner euro (ca 3,7 miljarder kronor) vid full kapacitet. Den totala investeringskostnaden för en konvertering beräknas till omkring 400 miljoner euro (ca 4,2 miljarder kronor).

”I dag producerar vi återvunnen wellpappråvara i Polen, främst för den östeuropeiska marknaden. En konvertering i Langerbrugge skulle ge oss en konkurrenskraftig position även i Västeuropa. Utöver materialanskaffningen för återvunnen wellpappråvara, omfattar studien hantering av andra återvinningsströmmar, inklusive laminerade kvaliteter. Efter framgångsrika konverteringar vid andra anläggningar kan vi dra viktiga lärdomar från de projekten”, säger Hannu Kasurinen, chef för divisionen Packaging Materials.

Stora Enso meddelade i mars i år att företaget inlett en process för eventuell avyttring av fyra av sina fem pappersanläggningar (Läs HÄR!). Produktionsanläggningen i Langerbrugge har uteslutits från den processen och kommer att stanna kvar i koncernens ägo. Vid ett beslut om att konvertera linjen för tidningspapper, kommer även framtiden för Langerbrugges SC-papperslinje att utvärderas.

”Om ett investeringsbeslut fattas kommer Langerbrugge att fortsätta med leveranserna till våra papperskunder som vanligt, åtminstone fram till slutet av 2024. Anläggningen har många styrkor, som det centrala läget, erfaren personal och god tillgång till återvunnen fiber”, säger Kati ter Horst, chef för divisionen Paper.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx