Stora Enso planerar HQ-flytt – bygger ny kontorsbyggnad i trä

PUBLICERAD: 1 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos huvudkontor i Helsingfors – ”sockerbiten kallad i folkmun” – har tjänat ut och ska nu ersättas med en ultramodern kontorsbyggnad i trä! (Bild Wikipedia)|”Det blir ett byggprojekt som representerar träarkitektur i världsklass”, säger Seppo Parvi, Stora Enso. (Bild Stora Enso)

Stora Enso samarbetar med det finska pensionsförsäkringsbolaget Varma för att bygga ett nytt huvudkontor i centrala Helsingfors. Stora Enso kommer att hyra en del av byggnaden, som kommer att bli ett exempel på modern träarkitektur i världsklass.

”Det blir ett byggprojekt som representerar träarkitektur i världsklass”, säger Seppo Parvi, Stora Enso. (Bild Stora Enso)

”Som företaget för förnybara material, vill vi på Stora Enso att vårt nya huvudkontor ska placeras i en modern, hållbar kontorsbyggnad i trä. Vi är glada över att delta i ett byggprojekt, som representerar träarkitektur i världsklass här i Helsingfors, och som samtidigt ger våra medarbetare bästa möjliga arbetsmiljö. Det blir en kostnadseffektiv lösning för vårt huvudkontor, som kommer att leda till kostnadsbesparingar jämfört med vår nuvarande placering”, säger Seppo Parvi, Stora Ensos finansdirektör och landsansvarig för Finland.

Stora Ensos nuvarande huvudkontor är ett välkänt blickfång i Helsingfors centrum. Kontorsbyggnaden ligger vid hamnen på adressen Kanavaranta 1 (Kanalkajen 1) på det område som kallas Skatudden. Den stora vita byggnaden – i folkmun kallad ”sockerbiten” – är ritad av Finlands berömde arkitekt och designer Alvar Aalto och togs i bruk 1962.

I ”sockerbiten” är i dag cirka 450 medarbetare sysselsatta, men kontoret anses nu ha blivit otidsenligt. Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att på grund av våningsplanens struktur är det svårt att anpassa arbetsytorna i det nuvarande huvudkontoret till dagens kontorskrav.

Den nya kontorsbyggnaden i trä beräknas stå klar år 2023.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se