Stora Enso-plan: Pappmuggar omvandlas till journalpapper!

PUBLICERAD: 9 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso planerar storskalig återvinning av fiberbaserade dryckesbägare, vilka sedan kan omvandlas till journalpapper. (Bild Stora Enso)|”Vi söker samarbetspartners och kunder för att gemensamt utveckla affärsmodeller för insamling av muggar”, säger Annica Bresky. (Bild Stora Enso)

Stora Enso planerar att börja återvinna använda pappersmuggar i stor skala vid sitt bruk i belgiska Langerbrugge. Baserat på produktionstester är det tekniskt fullt möjligt att återvinna pappersmuggar för andra användningsområden.

Stora Enso söker nu potentiella samarbeten för insamling och sortering av använda pappersmuggar för att säkerställa att detta högkvalitativa fibermaterial tas tillvara och får ett nytt liv.

Stora Ensos skriver i ett pressmeddelande att återvunnen fiber är ett viktigt råmaterial för Stora Enso, helt i linje med företagets strävan mot en förnybar och cirkulär verksamhet. Kartongen till pappersmuggar tillverkas av förnybar fiber av hög kvalitet, som kan återvinnas åtskilliga gånger. Genom att återvinna en pappersmugg kan koldioxidavtrycket under dess livscykel halveras. Stora Enso ser möjligheten att skapa en mer effektiv återvinning av pappersmuggar genom att utveckla cirkulära modeller tillsammans med samarbetspartners inom hela värdekedjan.

”Vi söker samarbetspartners och kunder för att gemensamt utveckla affärsmodeller för insamling av muggar”, säger Annica Bresky. (Bild Stora Enso)

”Med hjälp av effektiva återvinningsprocesser kan företag i restaurangbranschen, som använder fiberbaserade muggar, sänka sin miljöpåverkan. Återvinningen måste göras enkel för konsumenterna och det är därför som vi vill bjuda in samarbetspartners och kunder att gemensamt utveckla affärsmodeller för insamling av muggar”, berättar Annica Bresky, Executive Vice President för divisionen Consumer Board inom Stora Enso.

Vid återvinningstesterna på bruket i Langerbrugge samlades en halv miljon använda pappersmuggar in i balar från snabbmatsrestauranger och caféer för att omvandlas till massa och återvinnas till journalpapper. Resultatet bekräftade att pappersmuggar kan återvinnas vid bruket utan kompletterande processutrustning, och att fibrerna lämpar sig väl för andra användningsområden, till exempel journalpapperstillverkning.

Stora Ensos pappersbruk i Langerbrugge är ett av Europas största och producerar 540.000 ton tidningspapper och journalpapper om året. Produktionen bygger helt på returpapper.

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x