Stora Enso och Sulapac har utvecklat sugrör av träfiber

PUBLICERAD: 3 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos och Sulapacs förnybara och nedbrytbara sugör är tillverkade av Sulapacs träfiberbaserade biokompositmaterial.
|”Vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ´game changer´”, säger Suvi Haimi. (Bild Olga Poppius)

Stora Enso och finska startupföretaget Sulapac samarbetar för att utveckla ett förnybart och biologiskt nedbrytbart sugrör, tillverkat av Sulapacs träfiberbaserade biokompositmaterial. 

På startupeventet ”Slush 2018”, som pågår i Helsingfors 4 och 5 december, lanserar Stora Enso och Sulapac en demoversion av ett hållbart sugrör, baserat på Sulapacs biokompositmaterial, som består av träfiber och naturliga bindemedel.

Sugrören, som har produktion i industriell skala som mål, är utvecklade som ett förnybart alternativ till traditionella plastsugrör. De är utformade för att vara återvinningsbara i industriell kompostering och biologiskt nedbrytbara i havsmiljö.

”Det här är ett viktigt steg för Stora Enso i vårt långsiktiga mål att gradvis ersätta fossilbaserade material med förnybara lösningar. Vårt samarbete med Sulapac är ett utmärkt exempel på vad vi kan uppnå genom partnerskap, som driver innovationsarbetet framåt för att skapa hållbara lösningar i bioekonomin”, säger Annica Bresky, chef för divisionen Consumer Board hos Stora Enso.

I maj 2018 tecknade Stora Enso ett teknikutvecklingsavtal med Sulapac för att licensiera deras material och teknik (Läs HÄR). Utvecklingen av sugrörsdemon är ett resultat av detta samarbete mellan Stora Enso och Sulapac och kompletterar Stora Ensos omfattande biokompositportfölj.

”Miljömedvetenhet är en viktig drivkraft, när konsumenter gör sina val och våra kunder vill ha hjälp med att ersätta icke förnybara material. Olika biokompositlösningar, som förnybara lock och tillslutningar och sugrör, kommer att komplettera vår egen konsumentkartongsportfölj och skapa mervärde för våra kunder”, säger Hannu Kasurinen, ansvarig för vätskeförpackningar och kartong hos Stora Enso. 

Sulapacs material fungerar i befintliga extrusionsanläggningar och målet är att sugrören ska vara kommersiellt tillgängliga under andra kvartalet 2019.

”Vi är glada att i dag kunna lansera en demoversion av ett återvinningsbart, mikroplastfritt sugrör, som är biologiskt nedbrytbart i havsmiljö. Tillsammans med Stora Enso har vi utvecklat världens mest hållbara sugrör för produktion i industriell skala. Varje vecka produceras och konsumeras miljarder plastsugrör. Vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ´game changer´”, säger Sulapacs grundare och VD Suvi Haimi.

——————————————————-
Slush ett ledande event för startupföretag. Slush 2018 i Helsingfors beräknas samla  20.000 teknikentusiaster från hela världen. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x