Stora Enso och BillerudKorsnäs ingår i plattformen Treesearch

PUBLICERAD: 14 juni 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Samlingsbild med representanter för Treesearch i samband med lanseringen i Stockholm.|”Vi ser fram emot att vara med och driva utvecklingen av nya förnybara material från skogen”

Den nationella forskningsplattformen Treesearch har i dagarna lanserats i samband med ett event i Stockholm. Treesearch går ut på att utveckla nya material från skogen och satsningen är den hittills största i Sverige. Vinnova har beslutat att stödja Treesearch med 70 miljoner kronor.

Aktörerna som ingår i Treesearch är: KTH, Linköpings universitet, Max IV (Lunds universitet), Chalmers, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, BillerudKorsnäs, Holmen, Stora Enso, SCA, Sveaskog och Södra.

Vid lanseringen i Stockholm deltog drygt 120 personer från näringslivet, akademin och politiken. En av huvudtalarna var närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Stora Enso var representerade i talarlistan i form av Sverigechefen Per Lyrvall och från BillerudKorsnäs sida talade teknik- och forskningschefen Magnus Wikström.

Treesearch utgör en viktig grund för utvecklingen av framtidens bioekonomi. Målet är att skapa en världsledande öppen forskningsmiljö.

”Treesearch är ett utmärkt exempel på samverkan mellan stat, akademi, industri och Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse. Vi ser fram emot att vara med och driva utvecklingen av nya förnybara material från skogen”, säger Karl-Henrik Sundström, VD och koncernchef, Stora Enso.

Inom ramen för den nationella plattformen Treesearch kommer extra vikt att läggas vid att öka kompetensen hos industrins och universitetens forskare, inklusive att utbilda framtidens doktorer. Detta för att öka Sveriges förmåga att översätta forskningsresultat till innovationer för framtiden.

Som en öppen miljö med kraftfull samverkan mellan universitet och industri ska Treesearch också locka yngre forskare och fler företag. Treesearch siktar på att ge karriärmöjligheter för minst 250 forskare.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Mars minskar förpackningsplasten med digital simuleringslösning

Under 2024 presenterade Mars, en av de globalt ledande företagen inom livsmedel, konfektyr och djurmat, ett samarbete med programvarujätten Ansys för att genom digital teknologi minska plastavfallet och effektivisera tidsåtgången i utvecklingen av nya förpackningar.
AI mars

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx