Stora Enso och BillerudKorsnäs ingår i plattformen Treesearch

PUBLICERAD: 14 juni 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Samlingsbild med representanter för Treesearch i samband med lanseringen i Stockholm.|”Vi ser fram emot att vara med och driva utvecklingen av nya förnybara material från skogen”

Den nationella forskningsplattformen Treesearch har i dagarna lanserats i samband med ett event i Stockholm. Treesearch går ut på att utveckla nya material från skogen och satsningen är den hittills största i Sverige. Vinnova har beslutat att stödja Treesearch med 70 miljoner kronor.

Aktörerna som ingår i Treesearch är: KTH, Linköpings universitet, Max IV (Lunds universitet), Chalmers, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, BillerudKorsnäs, Holmen, Stora Enso, SCA, Sveaskog och Södra.

Vid lanseringen i Stockholm deltog drygt 120 personer från näringslivet, akademin och politiken. En av huvudtalarna var närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Stora Enso var representerade i talarlistan i form av Sverigechefen Per Lyrvall och från BillerudKorsnäs sida talade teknik- och forskningschefen Magnus Wikström.

Treesearch utgör en viktig grund för utvecklingen av framtidens bioekonomi. Målet är att skapa en världsledande öppen forskningsmiljö.

”Treesearch är ett utmärkt exempel på samverkan mellan stat, akademi, industri och Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse. Vi ser fram emot att vara med och driva utvecklingen av nya förnybara material från skogen”, säger Karl-Henrik Sundström, VD och koncernchef, Stora Enso.

Inom ramen för den nationella plattformen Treesearch kommer extra vikt att läggas vid att öka kompetensen hos industrins och universitetens forskare, inklusive att utbilda framtidens doktorer. Detta för att öka Sveriges förmåga att översätta forskningsresultat till innovationer för framtiden.

Som en öppen miljö med kraftfull samverkan mellan universitet och industri ska Treesearch också locka yngre forskare och fler företag. Treesearch siktar på att ge karriärmöjligheter för minst 250 forskare.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx