Stora Enso mångmiljonsatsar i förpackningslinje för lignin

PUBLICERAD: 7 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos bruk i finska Sunila är världens största producent av lignin. Nu ska bolaget bygga en granulerings- och förpackningsanläggning vid bruket för ca 143 miljoner kronor. (Bild Stora Enso)

Stora Enso meddelar att man investerar 14 miljoner euro (ca 143 miljoner kronor) i byggnationen av en granulerings- och förpackningsanläggning för lignin vid koncernens bruk i finska Sunila. Anläggningen gör ligninet enklare att förpacka och hantera än i pulverform.

Lignin är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett träd. För närvarande levereras det lignin, som produceras vid bruket i Sunila – Lineo™ by Stora Enso – i pulverform. Det används till exempel som fenolersättning i lim, som biobaserat bindemedel i stället för bitumen i asfalt, eller i bioplast. I framtiden kan det användas i energilagringssystem, exempelvis för batterier till elfordon, i biobaserade bindemedel i plywood och för framställning av kolfibermaterial.

Genom att producera lignin i granulerad form blir produkten enklare att hantera och förpacka. Detta stärker ytterligare Stora Ensos möjligheter att ersätta fossilbaserade råmaterial och skapa en mer hållbar leveranskedja.

”Genom investeringen kan vi ge våra kunder ett effektivare sätt att hantera torrt lignin och leverera det i bulkbehållare. Utöver att vi kan minska kostnaderna för förpackning och transport, kommer det att gå enklare och snabbare att förpacka granulerat lignin jämfört med det pulver, som vi använder i dag, vilket kräver specialutrustning”, berättar Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials.

Byggnationen av granulerings- och förpackningsanläggningen beräknas påbörjas i slutet av andra kvartalet år 2021 och vara slutförd ett år senare.

Stora Enso har framställt lignin i industriell skala vid bruket i finska Sunila sedan 2015. Brukets årliga produktionskapacitet är 50.000 ton, vilket gör Stora Enso till världens största producent av lignin.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax