Stora Enso mångmiljonsatsar i förpackningslinje för lignin

PUBLICERAD: 7 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos bruk i finska Sunila är världens största producent av lignin. Nu ska bolaget bygga en granulerings- och förpackningsanläggning vid bruket för ca 143 miljoner kronor. (Bild Stora Enso)

Stora Enso meddelar att man investerar 14 miljoner euro (ca 143 miljoner kronor) i byggnationen av en granulerings- och förpackningsanläggning för lignin vid koncernens bruk i finska Sunila. Anläggningen gör ligninet enklare att förpacka och hantera än i pulverform.

Lignin är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett träd. För närvarande levereras det lignin, som produceras vid bruket i Sunila – Lineo™ by Stora Enso – i pulverform. Det används till exempel som fenolersättning i lim, som biobaserat bindemedel i stället för bitumen i asfalt, eller i bioplast. I framtiden kan det användas i energilagringssystem, exempelvis för batterier till elfordon, i biobaserade bindemedel i plywood och för framställning av kolfibermaterial.

Genom att producera lignin i granulerad form blir produkten enklare att hantera och förpacka. Detta stärker ytterligare Stora Ensos möjligheter att ersätta fossilbaserade råmaterial och skapa en mer hållbar leveranskedja.

”Genom investeringen kan vi ge våra kunder ett effektivare sätt att hantera torrt lignin och leverera det i bulkbehållare. Utöver att vi kan minska kostnaderna för förpackning och transport, kommer det att gå enklare och snabbare att förpacka granulerat lignin jämfört med det pulver, som vi använder i dag, vilket kräver specialutrustning”, berättar Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials.

Byggnationen av granulerings- och förpackningsanläggningen beräknas påbörjas i slutet av andra kvartalet år 2021 och vara slutförd ett år senare.

Stora Enso har framställt lignin i industriell skala vid bruket i finska Sunila sedan 2015. Brukets årliga produktionskapacitet är 50.000 ton, vilket gör Stora Enso till världens största producent av lignin.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x