Stora Enso lanserar lignin som ersätter fossilmaterial

PUBLICERAD: 12 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Från sulfatprocessen av barrvedsmassa omvandlas Stora Ensos lignin|ett brunfärgat pulver

Under varumärket LineoTM by Stora Enso lanseras nu biobaserat lignin som kan ersätta oljebaserade material, vilka används bland annat till papperslaminering.
Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att lanseringen av LineoTM by Stora Enso är ett viktigt steg på vägen mot att byta ut fossilbaserade material till förnybara lösningar. Lineo riktar sig mot företag som söker mer hållbara och biobaserade alternativ.

Lignin är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett träd och utgör 20–30 procent av virkets sammansättning. Trots detta har lignin huvudsakligen kasserats av massa- och pappersindustrin. Stora Enso har insett råmaterialets potential och mångsidighet och att det kan användas inom många olika områden, där man idag använder fossilbaserade material. Ligning kan exempelvis ersätta oljebaserade fenolmaterial, som används i hartser för plywood, OSB-skivor (oriented strand board), fanerlaminatträ (LVL), papperslaminering och isoleringsmaterial.

”Vi är stolta över att kunna lansera Lineo, efter att ha ökat vårt fokus på lignin under de senaste åren. Lignin är ett giftfritt råmaterial med spårbart ursprung och en stabil kostnadsstruktur. Lineo är biobaserat och passar utmärkt för företag som vill ha alternativ till oljebaserade produkter. Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material i dag kan tillverkas av träd i morgon”, säger Markus Mannström, divisionschef på Biomaterials, Stora Enso.

Stora Enso skriver att man sedan 2015 har framställt lignin i industriell skala vid Sunila-bruket i Finland. Bruket har en kapacitet på 50.000 ton lignin per år, vilket gör Stora Enso till världens största producent av lignin. Stora Enso säljer redan Lineo som ersättning för fenol och undersöker ytterligare användningsområden för detta mångsidiga material.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Mobergs Produktkontroll sålt till Sesotec

Det tyska företaget Sesotec GmbH har köpt Mobergs Produktkontroll. De bägge företagen har haft ett samarbete i trettiofem år inom försäljning och service.
mobergsx

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx