Stora Enso konsoliderar och samlar wellpapproduktionen

PUBLICERAD: 19 september 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso planerar att samla den finska wellpapptillverkningen till fabriken i Lahti.

Stora Enso planerar att samla tillverkningen av wellpappförpackningar i Finland till anläggningen i Lahtis. Målsättningen är att förbättra lönsamhet och konkurrenskraft genom att skapa en industriledande tillverkningsenhet för wellpappförpackningar i Lahtis.

Som en del i den föreslagna konsolideringen skulle Stora Enso investera cirka 19 miljoner euro i nya maskiner och infrastruktur i Lahtis, där den enskilt största delen utgörs av en ny wellpappmaskin. Man planerar att inleda de föreslagna åtgärderna i november 2016 för att vara klara till slutet av första kvartalet 2018.

Enligt planerna kommer wellpappanläggningen i Heinola att stängas och förpackningstillverkningen att flyttas till anläggningen i Lahtis. Fackliga förhandlingar kommer att inledas vid wellpappanläggningarna i Lahtis och Heinola.

”Planerna på att konsolidera den finska wellpappverksamheten är till stor del driven av att vi måste förbättra lönsamheten och stärka vår konkurrenskraft. Den planerade investeringen och vår starka befintliga infrastruktur i Lahtis skulle skapa en anläggning i världsklass och därmed ge våra kunder ännu bättre service”, säger Peter Torstensson, Nordenchef för Stora Ensos wellpappverksamhet.

Den potentiella personalnedskärningen vid wellpappenheterna i Lahtis och Heinola skulle innebära en minskning med ungefär 60 medarbetare. Beslut om den planerade sammanslagningen, nedläggning och personalminskning kommer att tas först, när de fackliga förhandlingarna har avslutats. Produktionen av wellpappförpackningar vid anläggningen i Kristinestad kommer att fortsätta. Flutingfabriken för wellpappråvara i Heinola kommer inte att påverkas.

Planen kommer att påverka resultatet negativt med cirka 9 miljoner euro, vilket kommer redovisas som en jämförelsestörande post i Stora Ensos resultaträkning för tredje kvartalet 2016.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x