Stora Enso invigde maskiner till unik kartongförpackning

PUBLICERAD: 6 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Fr. v  Daniel Larsson, operatör, Stora Enso i Forshaga , Lars Appelqvist, VD Löfbergs och Marie Morin, tf. platschef på Stora Ensos bruk i Skoghall, vid invigningen av de nya maskinerna.|CartoCan liknar en traditionell läskburk men är tillverkad av kartong och återvinns som pappersförpackning. 
|Invigningsgästerna bjöds på en speciell ”CartoCan”-tårta…

Nu är de nya maskinerna, som vidareförädlar materialet till den unika kartongförpackningen CartoCan, invigda hos Stora Enso i Forshaga. Förpackningen CartoCan liknar en traditionell läskburk, men är tillverkad av kartong och återvinns som pappersförpackning. 

Förpackningen finns redan i butikshyllorna och Löfbergs ICE är ett bland flera varumärken, som använder CartoCan. Sedan årsskiftet tillverkas materialet i Värmland; kartongen produceras hos Stora Ensos bruk i Skoghall, trycks hos HQ-print i Sunne och därefter sker beläggning och stansning på Stora Ensos enhet i Forshaga. De nya maskinerna, som har invigts i Forshaga, stansar bl. a ut locket till CartoCan-förpackningen.   

”Vi har arbetat med projektet i ett drygt år och det är roligt att vi äntligen har börjat leverera material till slutkund. Tillsammans med lokala värmländska aktörer och det tyska förpackningsföretaget Hörauf, som äger CartoCan, har vi format en systemlösning från kartong till färdig produkt. Än så länge är det en relativt liten produkt, men vi bedömer att det finns en stor potential för den här typen av dryckesförpackningar, då vi ser en stark tillväxt i segmentet både i Europa och globalt”, säger Fredrik Werner, ansvarig för affärsutveckling hos Stora Enso.   

Lars Appelqvist, VD på kafferosteriet Löfbergs, medverkade på invigningen och berättade om Löfbergs satsning på det växande ready to drink-segmentet.

”Vi har använt CartoCan sedan 2015, då vi lanserade vårt iskaffe. Det är en klimatsmart förpackning, som bidrar till att vi fortsätter att minska vår klimatpåverkan. Investeringarna, som Stora Enso gjort i Forshaga, innebär att vi blir mer lokala i våra inköp och det känns riktigt bra”, sade Lars Appelqvist.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x