Stora Enso har invigt sin biokompositanläggning

PUBLICERAD: 4 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Bandet klipps av fr. v.: Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström, Hallands landshövding Lena Sommestad, Stora Ensos chef för biokompositer Patricia Oddshammar och Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg.|Anläggningens hjärta – compoundern där Stora Ensos biokomposit DuraSense™ by Stora Enso tillverkas.
|Så här ser biokompositmaterialet ut i granulatform.
|Exempel på produkter som kan tillverkas med biokompositmaterialet.

Vid Hylte Bruk, strax utanför Halmstad, har Stora Enso nu invigt vad som sägs vara Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning. 
Biokompositanläggningen invigdes av Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström tillsammans med Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Hallands landshövding Lena Sommestad och Stora Ensos chef för biokompositer Patricia Oddshammar. Drygt 150 gäster deltog vid invigningen.

Investeringen på 12 miljoner euro i en biokompositanläggning är en del i Stora Ensos omvandling till ett företag inom förnybara material. Satsningen visar att Stora Enso är ledande inom bioekonomin och kan tillhandahålla innovativa och mer hållbara alternativ till plast.

Med Stora Ensos biokompositer, DuraSense™ by Stora Enso, är det möjligt att minska mängden plast med upp till 60 procent och ersätta den med förnybara träfibrer istället. 

Användningsområdena för biokompositer är allt från konsumentvaror till industriprodukter, som exempelvis möbler, handverktyg, fordonsdelar, leksaker och köksredskap. Kombinationen av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser gör produkterna lika formbara som plast. men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä. 

”Biokompositer är ytterligare ett steg på vägen mot att ersätta fossilbaserade material. Det finns en stor potential för detta förnybara material, så det är med stor glädje vi nu invigt Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning”, säger Karl-Henrik Sundström.

Några fakta om biokompositanläggningen i Hylte Bruk:
* Investeringsbelopp: 12 miljoner euro 
* Produktionsvolym: 15.000 ton/år, vilket gör det till den största träfiberbaserade biokompositanläggningen i Europa 
* Antal medarbetare: 20 personer – rekrytering pågår för att stärka upp säljteamet ytterligare.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x