Stora Enso säljer tyskt bruk till kedjan Lidls huvudägare

PUBLICERAD: 13 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Pappersbruket Maxau i sydvästra Tyskland ska säljas till detaljhandelskoncernen Schwarz Produktion, som bland annat äger kedjorna Lidl och Kaufland. (Bild Stora Enso)|Seppo Parvi, Stora Enso. (Bild Stora Enso)

Stora Enso avyttrar sitt tyska pappersbruk Maxau. Affären är den första i Stora Ensos plan att sälja fyra av sina fem pappersbruk. Maxau förvärvas av Schwarz Produktion, som är en del av Schwarz Group och en av världens största detaljhandelskoncerner och ägare till kedjorna Lidl och Kaufland.

Stora Enso uppger att bolagsvärdet för Maxau-bruket uppgår till omkring 210 miljoner euro (ca 2,23 miljarder kronor) och att avyttringen förväntas ske i början av 2023, med förbehåll för myndighetsgodkännande. Schwarz planerar att fortsätta att bedriva pappersproduktion på anläggningen, och de 440 anställda inom Maxaus bruksorganisation kommer att omfattas av transaktionen.

Seppo Parvi är finansdirektör på Stora Enso och tillförordnad chef för divisionen Paper. (Bild Stora Enso)

Affären ingår i Stora Ensos tidigare aviserade plan att avyttra fyra av koncernens fem pappersanläggningar (Läs HÄR!). I linje med företagets strategi fokuserar Stora Enso istället på långsiktig tillväxt för sina förnybara produkter inom förpackningar, byggprodukter och innovationer inom biomaterial.

”Vi är mycket nöjda med det här avtalet, eftersom det uppfyller vårt mål att skapa en långsiktigt hållbar framtid för Maxau-anläggningen och dess anställda. Vi kommer att fortsätta avyttringsprocessen för de tre återstående pappersanläggningarna Nymölla, Hylte och Anjala”, säger Seppo Parvi, CFO på Stora Enso och chef för divisionen Paper.

När det gäller Stora Ensos femte pappersbruk – Langerbrugge i Belgien – pågår som tidigare aviserats en förstudie vid anläggningen gällande en potentiell konvertering av en av de två papperslinjerna till en produktionslinje för wellpappråvara. (Läs HÄR)

——————————————————————–

Om Schwarz Produktion
Schwarz Produktion är det övergripande varumärket för Schwarz Groups tillverkningsföretag. Företagen inom Schwarz Produktion, som sammanlagt har mer än 4.500 anställda, tillverkar livsmedel, samt hållbara förpackningar och material för detaljhandelskedjorna Lidl och Kaufland.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy