Stora Enso håller skogsvecka vid kartongbruket i Skoghall

PUBLICERAD: 17 maj 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Skogsvårdsledaren Robin Hed på Stora Enso Skog planterar granplantor tillsammans med elever på Bärstadsskolan i Värmland vid invigningen av skogsveckan. (Foto: Hammarö kommun)

Stora Enso håller just nu en skogsvecka för skolelever i anslutning till kartongbruket Skoghalls Bruk. Eleverna kommer från Bärstadsskolan, Hammarö kommun, som är granne med bruket.
Skolans förstaklassare invigde temaveckan genom att plantera granar runt skolan. Tillsammans med skogsvårdsledaren Robin Hed, Stora Enso Skog, planterade eleverna med stort engagemang drygt femtiotalet granplantor.

”Vi vill visa barnen vilken fantastisk råvara, som finns här i Värmland och hur viktigt det är att vi tar hand om den. Genom att vi planterar ny skog, där vi avverkar ser vi till att det kommer att finnas skog även för kommande generationer”, berättade Robin Hed.

Under skogsveckan kommer alla årskurser, från förskoleklass till årskurs 6, att delta i aktiviteter kopplade till skogsindustrin. De kommer bland annat att tillverka eget papper, göra skulpturer av pappersmassa och besöka Skoghalls Bruk. De äldsta eleverna besöker brukets sulfatlaboratorium och får träffa medarbetare som har yrken som förpackningsdesigner, laboratorieingenjör och elektriker.

Hammarö kommuns skolor har länge haft ett samarbete med Stora Enso, där eleverna i årskurs tre fått besöka bruket och lära sig mer om hur man tillverkar papper och kartong. I år har Bärstadsskolan och Stora Enso utvecklat samarbetet till att omfatta hela skolan under en hel vecka. 

”Skogsindustrin är en central del i Skoghalls och Hammarös näringsliv och med det här projektet hoppas vi locka fler elever att våga satsa på teknisk utbildning i framtiden”, säger Kristina Karlstam, lärare på Bärstadsskolan och initiativtagare till projektet.

”Genom skogsveckan sprider vi kunskap om och skapar intresse för vår industri. Bland eleverna på Bärstadskolan finns förhoppningsvis flera av våra framtida medarbetare”, säger Minus Jonsson, ansvarig för skolkontakter på Skoghalls Bruk.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x