Stora Enso Fors först i Europa med fossilfri kartongproduktion

PUBLICERAD: 25 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Fors bruk utanför Avesta är första kartongbruk inom Stora Enso-koncernen och sannolikt också i Europa att uppnå 100 procent fossilfri produktion. (Bild Stora Enso)|Linda Stinessen är stolt och glad brukschef för Stora Enso Fors. (Bild Stora Enso)

Stora Ensos bruk Fors, som producerar lättviktskartong, meddelar att man nu har uppnått fossilfri produktion som första kartongbruk inom Stora Enso-koncernen och med största sannolikhet som första kartongbruk i Europa.

Fors bruk, som är beläget strax nordost om Avesta i Dalarna, utvecklar och producerar lättviktskartong baserad på träfiber. Kartongen används till konsumentförpackningar, företrädesvis inom premiumområdet. Total årskapacitet vid Fors bruk är 410.000 ton och antal anställda är cirka 520 personer.

Linda Stinessen är stolt och glad brukschef på Stora Enso Fors. (Bild Stora Enso)

”Vi är med stor sannolikhet det första kartongbruket på den europeiska marknaden som lyckats uppnår fossilfri produktion. Kanske är Stora Enso Fors till och med först i världen!”, säger brukschefen Linda Stinessen.

I höstas lanserade Stora Enso kartongkvaliteten Performa Light CarbonZero™, som produceras på Fors bruk. (Läs HÄR!) Den betecknas som marknadens första koldioxidneutrala lättviktskartong och kan hjälpa Stora Ensos kunder att minska sina klimatavtryck.

Och nu – några månader senare – meddelar Stora Enso Fors att man tagit ett stort kliv i sin hållbarhetsresa och nått målet om en fossilfri produktion.

”Vi är väldigt stolta över att vi gjort detta av egen kraft och vilja, och inte för att vi varit tvingade till det på grund av myndighetskrav eller regleringar”, framhåller Linda Stinessen.

Stora Enso Fors skriver i ett pressmeddelande att det faktum att man nu har uppnått fossilfri produktion är resultatet av en rad medvetna beslut och vägval de senaste trettio åren. På flera områden har företaget visat att det är fullt möjligt att fasa ut fossila bränslen ur en stor industriell verksamhet.

Stora Enso Fors el- och ångproduktion är hundra procent fossilfri sedan fem år tillbaka och i fjol började man använda det förnybara drivmedlet HVO (hydrerad vegetabilisk olja) i vedtruckar, lastmaskiner och andra interna transporter.

Brukschefen Linda Stinessen berättar att Stora Enso Fors kunder ställer allt högre krav på produkterna i takt med att deras kunder i sin tur blir alltmer klimatmedvetna.

”Och det är bra, det är en utveckling som vi gillar och som sporrar oss. Vi drivs av att leverera lösningar som svarar upp till våra kunders behov, så att de i sin tur kan matcha nya krav och förväntningar från sina kunder”, säger hon.

Fossilfri produktion innebär att inga fossila bränslen som kol, olja och gas, används eftersom dessa skyndar på den globala uppvärmningen. I stället drivs produktion av förnybar energi, exempelvis sol, vind och vatten. Hos Stora Enso Fors består den förnybara energimixen av biobränslen från skogen (egna och inköpta restprodukter) samt slam från det egna reningsverket.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620