Stora Enso dubblar kapaciteten för sina formade fiberprodukter

PUBLICERAD: 3 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Tråg, tallrikar och skålar för färdigrätter, etc. är några exempel på produkter som kan tillverkas med fiberformningsteknik. (Bild Stora Enso)|”Det finns en stor efterfrågan på förpackningslösningar som ersätter plast”, säger Sohrab Kazemahvazi.

För att fördubbla sin produktionskapacitet i Europa av formade fiberprodukter investerar Stora Enso nu cirka 83,6 miljoner kronor i nya maskiner i Hylte bruk i Halland.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att investeringen ytterligare stärker bolagets position som en ledande leverantör av förnybara material som ersätter fossilbaserade och görs för att möta den ökande efterfrågan på formad fiber.

Formad fiber är förnybar, återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar och kan användas för att ersätta plast i en mängd olika applikationer. PureFiber™ by Stora Enso är en serie formade fiberprodukter som inte innehåller några per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) och som har upp till 75 procent lägre koldioxidavtryck jämfört med alternativa förpackningsmaterial som plast eller bagasse (fibrös massa från krossade sockerrör).

”Det finns en stor efterfrågan på förpackningslösningar som ersätter plast”, säger Sohrab Kazemahvazi.

”Det finns en stor efterfrågan på marknaden på miljövänliga, cirkulära förpackningslösningar som ersätter plast och andra fossilbaserade material. Vårt utbud av formfiber kan hjälpa varumärkesägare att nå sina hållbarhetsmål samtidigt som de svarar på konsumenternas krav på en renare framtid. Genom vår investering och kapacitetsökningen förbättrar vi ytterligare vår position på denna växande marknad”, säger Sohrab Kazemahvazi, Senior Vice President, Head of Formed Fiber på Stora Enso.

Formade fiberprodukter tillverkas av olika kemiska massor och kemi-termomekanisk massa (CTMP) genom att pressa den till önskad form i en formningsmaskin. Råvaran är massa gjord av trä från hållbara källor i Sverige och Finland. Stora Enso kommer att tillverka råvaran vid sina bruk i Sverige och Finland och utföra omvandlingen på Hylte-anläggningen. Tillsammans med satsningen kommer Stora Enso att rekrytera mer än tio anställda för formfiberproduktion i Sverige.

Stora Ensos ambition är att erbjuda 100 procent regenerativa produkter och lösningar till 2050. Koncernen förbinder sig också till nya 2030-mål för sina viktigaste hållbarhetsprioriteringar: klimatförändringar, biologisk mångfald och cirkularitet. Stora Ensos nya klimatmål är i linje med Parisavtalet och Science-Based Targets.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x