Stora Enso bygger pilot för biobaserat förpackningsskum

PUBLICERAD: 26 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Cellufoam™ by Stora Enso är ett lättviktigt, fiberbaserat förpackningsskum. (Bild Stora Enso)|Markus Mannström är chef för Stora Ensos division Biomaterials. (Bild Stora Enso)

Stora Enso kommer att bygga en anläggning för tillverkning av Cellufoam™ by Stora Enso, ett lättviktigt, fiberbaserat skummaterial för skyddande förpackningsmaterial och stötdämpning. Pilotanläggningen kommer att ligga vid Stora Enso Fors bruk i Sverige.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att biobaserat skum är förnybart och återvinningsbart. Det kan exempelvis användas inom förpackning för att ersätta oljebaserat polymerskum som idag används i stor utsträckning.

Cellufoam™ by Stora Enso betecknas som ett hållbart förpackningsmaterial, som ytterligare förbättrar Stora Ensos förutsättningar att ersätta fossilbaserade material med förnybara och återvinningsbara material.

I första hand kommer Cellufoam™ att användas som skyddande förpackningsmaterial för ömtåliga produkter som hemelektronik. Biobaserat skum har även potential att ersätta polymerskum på en mängd olika marknader och användningsområden där efterfrågan på hållbara material ökar, till exempel sportutrustning, värmeisolerad transport och som näringslösning vid odling utan jord.

Markus Mannström är chef för Stora Ensos division Biomaterials. (Bild Stora Enso)

”Intresset för hållbara förpackningslösningar är redan stort och växer ständigt. Företagen ser sig om efter biobaserade material för att leva upp till sina egna miljömål gällande återvinning, minskat plastavfall och användning av fossilfria material, och samtidigt erbjuda förpackningsprestanda av hög kvalitet”, säger Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials.

Stora Ensos biobaserade skum blir ett alternativ till oljebaserade förpackningsskum som expanderad polyeten (EPE) och expanderad polystyren (EPS).

”Med den här pilotanläggningen bygger vi vidare på vårt långsiktiga forsknings- och utvecklingsarbete, samtidigt som vi introducerar innovativa material för att ersätta de fossilbaserade”, säger Markus Mannström.

Stora Enso pilotanläggning kommer i kundtester att utvärdera och validera Cellufoam™ som förpackningsskum i syfte att vidareutveckla tillverkningsprocessen. Den nya pilotanläggningen kommer att vara en del av Stora Ensos division Biomaterials.

Utformningen och färdigställandet av pilotanläggningen kommer att starta omedelbart. Anläggningen beräknas stå färdig under det fjärde kvartalet 2021. Beslut om kommersialisering kommer att fattas, när resultatet av pilotproduktionen har utvärderats.

Investeringen i pilotanläggningen kommer inte att ha någon påverkan på Fors bruks befintliga produktion av lättviktskartong för konsumentförpackningar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x