Stora bioplastrivaler presenterar nya "klibbfilmer" för livsmedel

PUBLICERAD: 27 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Färsk frukt och grönsaker inslagna i den nya tunna plastfolien Nature Fresh från BASF och Fabbri Group. (Bild BASF)|Novamont använder sitt bioplastmaterial Mater-Bi för tillverkning av sin nya elastiska och tunna livsmedelfolie. (Bild Novamont)

Tyska BASF och italienska Novamont är två stora aktörer och rivaler inom bioplaster. Nu lanserar de samtidigt nya komposterbara och elastiska plastfolier, så kallade klibbfilmer, för inpackning av färska livsmedel som frukt, grönsaker, etc.

BASF har använt sitt certifierade polymermaterial ecovio och Novamont sitt Mater-Bi-material för att tillverka tunna och komposterbara plastfolier, som kan ersätta konventionella klibbfilmer av oljebaserad polyeten (PE).

BASF:s nya transparenta stretchfilm kallas Nature Fresh och den är utvecklad i samarbete med italienska Fabbri Group. Filmen kan appliceras antingen manuellt eller med automatisk förpackningsutrustning.

Nature Fresh-filmen är certifierat komposterbart enligt standarder för industriell kompostering och hemmakompostering. Den är också godkänd för livsmedelskontakt enligt amerikanska och europeiska standarder.

Novamont använder sitt bioplastmaterial Mater-Bi för tillverkning av sin nya elastiska och tunna livsmedelsfolie. (Bild Novamont)

Novamonts egenutvecklade Mater-Bi-plastfolie är bionedbrytbar och komposterbar och den betecknas av företaget som ”ett grundläggande genombrott i vårt sortiment av biologiskt nedbrytbara och komposterbara filmer för livsmedelsförpackningar”. I sin tillverkning använder Novamont naturliga råvaror som stärkelse, cellulosa och vegetabiliska oljor.

Den nya Mater-Bi-folien är lämplig för inpackningar av färska livsmedelsprodukter som frukt och grönsaker och den kan användas i de flesta existerande förpackningsmaskiner. Filmen kan användas vid lokal inpackning hos större livsmedelsbutiker eller vid automatiserad inpackning hos större livsmedelsleverantörer. Filmen uppges ha hög transparens, antidimeffekt och god mekanisk styrka. God andningsförmåga ger färska produkter lång hållbarhet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x