Stockholmskommuner mest generösa med pantpengarna

PUBLICERAD: 6 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

I Ekerö kommun är invånarna mest generösa med att trycka på biståndsknappen

Ekeröborna är numera mest generösa med sina pantpengar. Sju av tio av de mest generösa kommunerna finns i Stockholmsregionen. Men största pantprestationen står småländska Torsås för. Det visar Vi-skogens årliga pantrankning av Biståndsknappen hos Coop.

I Ekerö kommun skänkte invånarna bort 4,70 kronor av varje pantad 100-lapp under 2015. De klättrar därmed från nionde till förstaplats bland landets kommuner. Tvåa är Österåker och trea kommer Trosa. Förra årets etta Vaxholm rasar däremot ned till en 18-plats. Även förra årets tvåa, Lidingö, tappar – till plats sju. 

Största ökningen under året står småländska kommunen Torsås för, de klättrar hela 140 placeringar och är nu på plats 38 i Sverige. Därmed tar kommunen även hem Vi-skogens utmärkelse Årets pantkommun, som även förra året gick till en kommun i Småland, nämligen Nässjö.

I rankningen mellan länen toppas listan fortfarande av Stockholm och Uppsala. Men trea på listan är nu Södermanland, som klättrar från plats sju. Men det är Västmanland, som står för den största pantprestationen under året – de klättrar från plats 16 till plats 10 – och tar därmed hem titeln Årets pantlän

”Att skänka bort sin pant kan verkligen göra skillnad, pengarna som skänktes via Biståndsknappen under 2015 motsvarar över 335.000 nya träd i östra Afrika. Träden hjälper människor att stå emot torka, skyfall och andra effekter av klimatförändringarna, som redan är ett stort problem i Kenya och Tanzania”, säger Henrik Brundin, vice VD för Vi-skogen. 

———————————–
Fakta Biståndsknappen och Vi-skogen:
* Biståndsknappen introducerades 2004 och finns nu i 564 Coop-butiker över hela landet.
* Sedan starten har kunderna, som trycker på Biståndsknappen, skänkt 73,6 miljoner kronor. Det motsvarar 3,7 miljoner nya träd i Rwanda, Tanzania, Kenya eller Uganda där Vi-skogen arbetar.
* För tjugo pantade kronor kan en bonde i Afrika plantera ett nytt träd. Träden ökar inkomsterna och skyddar mot torka, skyfall, jorderosion och andra effekter av klimatförändringarna som i dag drabbar miljontals människor i Afrika.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x