Start för Metsä Boards nya falskartongmaskin i Husum

PUBLICERAD: 10 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya kartongmaskinen BM 1 vid Metsä Borads bruk i Husum har levererats av Valmet. Maskinen är färdiginstallerad och har nu körts igång.

Finska kartong- och papperstillverkaren Metsä Board meddelar att man nu har startat upp den nya produktionslinjen för falskartong vid sitt svenska bruk i Husum. Den nya kartongmaskinen BM 1 beräknas få en årlig produktionskapacitet på 400.000 ton, vilka ska marknadsföras till kartonganvändare i Nord- och Sydamerika. Kartongen ska även marknadsföras globalt till foods-service-sektorn för konvertering till produkter som muggar, tallrikar, tråg, etc.

Investeringen i Husum har uppgått till cirka 170 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor) av vilka merparten har bekostat den nya kartongmaskin, som har levererats av Valmet. Samtidigt med installationen av kartongmaskinen har bruket också stängt ner pappersmaskinerna PM 6 och PM 7. 

BM 1 började installeras i mitten av oktober i fjol och mer än 1.000 externa arbetare har varit verksamma med arbetet. Efter uppstarten, som var ett par veckor senare än beräknat, kommer man ny att köra in produktionslinjen för att så snart som möjligt uppnå smidig och hög produktion.

Metsä Board har den senaste tiden gjort och gör stora satsningar och investeringar i Husums bruk. I november i fjol meddelade Metsä Board att man beslutat investera 38 miljoner euro (ca 360 miljoner kr) i en extruderingsanläggning med tillhörande infrastruktur i Husum. Linjen, som ska stå färdig i början av 2017, ska ha kapacitet att belägga 100.000 ton kartong om året.

Och för bara några veckor sedan tillkännagav Metsä Board att man gett svenska konsult- och ingenjörsföretaget ÅF i uppdrag att modernisera styrsystemen i massaanläggningen i Husum. Uppdraget innebär bland annat konvertering till nya moderna Siemens styrsystem för blekeri, kokeri och återvinning. Dessa arbeten förväntas pågå under hela år 2016.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x