Start för Metsä Boards nya falskartongmaskin i Husum

PUBLICERAD: 10 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya kartongmaskinen BM 1 vid Metsä Borads bruk i Husum har levererats av Valmet. Maskinen är färdiginstallerad och har nu körts igång.

Finska kartong- och papperstillverkaren Metsä Board meddelar att man nu har startat upp den nya produktionslinjen för falskartong vid sitt svenska bruk i Husum. Den nya kartongmaskinen BM 1 beräknas få en årlig produktionskapacitet på 400.000 ton, vilka ska marknadsföras till kartonganvändare i Nord- och Sydamerika. Kartongen ska även marknadsföras globalt till foods-service-sektorn för konvertering till produkter som muggar, tallrikar, tråg, etc.

Investeringen i Husum har uppgått till cirka 170 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor) av vilka merparten har bekostat den nya kartongmaskin, som har levererats av Valmet. Samtidigt med installationen av kartongmaskinen har bruket också stängt ner pappersmaskinerna PM 6 och PM 7. 

BM 1 började installeras i mitten av oktober i fjol och mer än 1.000 externa arbetare har varit verksamma med arbetet. Efter uppstarten, som var ett par veckor senare än beräknat, kommer man ny att köra in produktionslinjen för att så snart som möjligt uppnå smidig och hög produktion.

Metsä Board har den senaste tiden gjort och gör stora satsningar och investeringar i Husums bruk. I november i fjol meddelade Metsä Board att man beslutat investera 38 miljoner euro (ca 360 miljoner kr) i en extruderingsanläggning med tillhörande infrastruktur i Husum. Linjen, som ska stå färdig i början av 2017, ska ha kapacitet att belägga 100.000 ton kartong om året.

Och för bara några veckor sedan tillkännagav Metsä Board att man gett svenska konsult- och ingenjörsföretaget ÅF i uppdrag att modernisera styrsystemen i massaanläggningen i Husum. Uppdraget innebär bland annat konvertering till nya moderna Siemens styrsystem för blekeri, kokeri och återvinning. Dessa arbeten förväntas pågå under hela år 2016.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning