Stark kritik mot expertrapport om plaster i cirkulär ekonomi

PUBLICERAD: 31 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

EUBP och dess ordförande François de Bie är starkt kritiska till rapporten från expertrådet EASAC. (Bild EUBP)|Rapporten ”Packaging plastic in the circular economy” kritiseras starkt av EUBP. (Bild faksimil av rapportens omslag)

EASAC, som är ett expertråd som ska vägleda och råda EU, har nyligen publicerat rapporten ”Packaging plastic in the circular economy”. Nu får rapporten stark kritik av European Bioplastics (EUBP) och dess ordförande François de Bie, som kallar rapporten ”avskräckande”.

”Om vi sammanfattar rapporten, kan vi säga att EASAC avskräcker från alla innovationer, nytänkande och framtidstro inom hela plastindustrisektorn, som för närvarande domineras av fossilbaserade plaster”, säger François de Bie.

Rapporten ”Packaging plastic in the circular economy” kritiseras starkt av EUBP. (Bild faksimil av rapportens omslag)

Enligt EUBP leder EASAC:s åsikter i rapporten om biobaserad och biologiskt nedbrytbar plast otvivelaktigt till några mycket tveksamma rekommendationer till EU: s institutioner och medlemsländer.

”Rapporten tvivlar exempelvis på att biobaserad plast är bättre för miljön, även om detta har bevisats av forskare från tredje part och i många vetenskapliga avhandlingar. Livscykelanalyser visar att bioplast, tillverkad av hållbart odlad biomassa, innehåller flera miljöfördelar jämfört med deras fossila motsvarigheter. Inom den materiella sektorn det finns det ett behov att byta till låga utsläpp och till förnybara, biobaserade kolmaterial. Biobaserade plaster motsvarar detta behov och är redan tillgängliga på marknaden”, säger de Bie.

EUBP anklagar också rapporten för att vara känslomässigt och inte vetenskapligt baserad och att den är kritisk till biologiskt nedbrytbar plast. Enligt rapporten kan egenskaper som ”biologiskt nedbrytbar” och ”hållbar” inte existera jämsides, vilket skulle göra biologiskt nedbrytbart plast till ett ”svårfångat” mål.

”Men detta påstående motbevisas av de många produkter, som redan finns på marknaden idag. Rapporten ifrågasätter också tidsåtgång och graden av nedbrytning för biologiskt nedbrytbara plaster. Detta återspeglar inte heller verkligheten, särskilt när det gäller vissa applikationer som potentiellt kan hamna i det organiska avfall. Detta har en nyligen publicerad oberoende studie av Wageningen University & Research tydligt visat. Där testade man EN 13432-certifierade nedbrytbara och komposterbara plastprodukter som bioplastpåsar för organiskt avfall, växtkrukor, tepåsar och kaffekapslar och dessa bröts ner fullständigt inom högst 22 dagar i en fullskalig anläggning för organiskt avfall”, kommenterar François de Bie.

EUBP är också kritisk mot att rapporten och EASAC snabbt avfärdar varje försök att lösa de enorma avfalls- och miljöproblem som orsakas av fossilbaserad plast, samtidigt som man ignorerar tjugo års forskning, marknadsapplikationer och återvinningsmetoder för biobaserade och bionedbrytbara plaster.

”Rapporten har fullständigt missat möjligheten till en meningsfull utvärdering av biobaserad såväl som biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast i en hållbar cirkulär ekonomi. Det är bara att hoppas att EU-kommissionen kommer att förlita sig på mer vetenskapligt korrekta rapporterar, när man ska utarbeta sin policyram för biobaserad och biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast”, avslutar François de Bie, som också inbjuder alla beslutsfattare och andra intressenter att diskutera den kritiserade rapporten med EUBP.

——————————————
EASAC (European Academies ’Science Advisory Council) är ett oberoende vetenskapligt råd, som samlar de nationella vetenskapsakademierna från EU:s medlemsstater samt Norge, Schweiz och Storbritannien. Rådets uppgift är att råda och vägleda utformningen av EU:s politik till förmån för samhället.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx