Urstark bärkasse i papper som kan användas om och om igen

PUBLICERAD: 26 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Den extra starka bärkassen i BillerudKorsnäs pappersmaterial FibreForm® kan användas om och om igen. (Bild BillerudKorsnäs)|BillerudKorsnäs och AB Group Packagings återanvändbara bärkasse i kraftpapper säljs nu till brittiska stormarknader. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs och AB Group Packaging lanserar en pappersbaserad bärkasse, som kan användas om och om igen.
Den återanvändbara bärkassen, som betecknas som en av en av världens starkaste papperspåsar, är tillverkad av BillerudKorsnäs kraftpapper FibreForm®.

”Återanvändbara påsar av RPET, tyg eller polypropen har länge varit tillgängliga för konsumenter, men nu kan alla dessa ersättas av en bärkasse av FibreForm”, säger Veronica Fylkner, försäljningschef för Formable Solutions på BillerudKorsnäs.

BillerudKorsnäs pappersbaserade förpackningskoncept FibreForm® har funnits på marknaden ett tag och företaget undersöker fortfarande dess fulla potential.

”FibreForm är ett av de starkaste kraftpappren i världen. Vi ser flera nya applikationer, där FibreForm skulle kunna ersätta mindre hållbara material och lösningar. Det är en resa, som vi är glada att vara med på, eftersom BillerudKorsnäs arbetar målmedvetet för att minska mängden plast och aluminium i olika applikationer på marknaden”, säger Veronica Fylkner.

Laboratorietester har visat att den återanvändbara bärkassen kan återanvändas om och om igen.

”Vi testade en kasse tills den gick sönder och den varade i 43 cykler, vilket motsvarar 860 lyft, och detta med en hög vikt på 16 kg”, berättar Veronica Fylkner.

BillerudKorsnäs och AB Group Packagings återanvändbara bärkasse i kraftpapper säljs nu till brittiska stormarknader. (Bild BillerudKorsnäs)

AB Group Packaging, med tillverkning i Irland, Storbritannien och Spanien, säljer idag den starka pappersbärkassen till flera stora stormarknader i Storbritannien.

Jämfört med flera andra europeiska länder är påsen ett relativt nytt alternativ för konsumenterna på de brittiska stormarknaderna. Anledningen till detta har varit höga kostnader, en stark plastindustri och en gammal fördom att papper är svagt och har en högre klimatpåverkan.

”Vi är verkligen nöjda med att arbeta med BillerudKorsnäs – vilket vi har gjort nu i cirka 30 år. De har en genomtänkt hållbarhetsstrategi, som ger genomslag i produkterna”, säger Dermot Brady, grundare och VD på AB Group Packaging.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att den återanvändbara bärkassen är ytterligare ett steg för att kunna överge plastpåsar och enbart använda biobaserat och 100 procent återvinningsbart material. Ett vanligt missförstånd på marknaden är att papper har en högre inverkan på klimatet än plast, men flera studier har visat att BillerudKorsnäs förpackningsmaterial har lägre klimatpåverkan än andra material.

När det svenska miljöinstitutet IVL gjorde en livscykelanalys på ett av BillerudKorsnäs standardpapper för bärpåsar hade papperet lägre klimatpåverkan än både biobaserad, återvunnen och fossilbaserad plast.

”Det unika med FibreForm®-kassen är töjbarheten och hur slitstark den är. För flera typer av starka papperspåsar räcker normalt kraftpapper, men om man vill ha den extra styrkan för att kunna återanvända påsen flera gånger är FibreForm® ett bra alternativ”, skriver BillerudKorsnäs.

N.B.: Packnews har tidigare skrivit om BillerudKorsnäs pappersbaserade förpackningskoncept FibreForm®. Läs HÄR och HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x