Ståpåsar som tillverkas av bioråvara och nanocellulosa

PUBLICERAD: 14 mars 2017
UPPDATERAD: 25 januari

VTT:s ståpåsar av bioråvara och nanocellulosa har mycket utmärkta barriäregenskaper.
|Nanocellulosa framställd med HefCel-tekniken används för tillverkning av nanocellulosafilmer.

Finska tekniska utvecklingscentrat VTT har utvecklat en ny typ av ståpåse, tillverkad till hundra procent av organisk bioråvara samt nanocellulosa.
Påsarna har mycket goda egenskaper vad gäller syregenomsläpplighet och motståndskraft mot feta och oljiga produkter. Genom att använda olika typer av biobaserade beläggningar kan man styra barriär- och andra egenskaper efter kundernas önskemål.

Att VTT satsat på utveckling av ståpåsar beror till stor del på att detta är den snabbast växande förpackningstypen globalt. Marknaden för ståpåsar förväntas växa med 6,5 procent per år fram till år 2020. VTT anser också att nanocellulosabaserade filmer med effektiva barriärbeläggningar av olika biomaterial är miljövänliga och har hög potential att konkurrera med fossilbaserade plastfilmer, som fortfarande dominerar förpackningsmarknaden.

”Förpackningar med effektiva barriäregenskaper är en avgörande faktor för att minska matsvinnet i världen och vår lösning erbjuder ett miljövänligt alternativ för den globala förpackningsindustrin”, säger Jari Vartiainen, seniorforskare vid VTT.

De nya ståpåsarna tillverkas med hjälp av VTT:s patentsökta HefCel-teknologi (High Consistency Enzymatic Fibrillation of Cellulose), som är en billig metod att producera nanocellulosa och som resulterar i tio gånger mer nanocellulosa än vid andra produktionstekniker.

VTT skriver i ett pressmeddelande att nanocellulosa har visat sig ha stor potential för många tekniska tillämpningar och den ”tätpackade” strukturen hos en nanocellulosafilm ger, med de rätta biobaserade beläggningarna, enastående barriäregenskaper mot fett, mineralolja och syregenomsläpplighet.

Vid nanocellulosaproduktion med HefCel-tekniken används industriella enzymer och en enkel blandningsteknik för att fibrillera cellulosa i nanoskala. Tekniken innehåller inga energikrävande processteg och den nanocellulosa, som produceras, har en konsistenshalt på 15 till 25 procent, medan halten vid andra produktionsmetoder endast blir 1 till 3 procent.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x