Sportigare och modernare skyddsutrustning på pappersbruket

PUBLICERAD: 13 januari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso - Conny Wårheden

Snyggare, smäckrare och smidigare – så kan man sammanfatta den nya skyddsutrustningen på Fors bruk. En viktig del i brukets säkerhetsarbete är att den personliga skyddsutrustningen som hjälmar, glasögon, skyddsskor och handskar används av brukets medarbetare enligt de regelverk som finns. Tidigare var mycket skyddsutrustning rätt klumpig och inte så användarvänlig. Detta ledde till att många medarbetare drog sig för att använda den eftersom den sågs som ett hinder när de skulle utföra olika arbetsmoment.

Den senaste tiden har det skett en snabb utveckling inom skyddsutrustningsområdet och det är sportvärlden som är den stora förebilden för den senaste utrustningen på marknaden.
– För att öka säkerheten för våra medarbetare skärper och utökar vi hela tiden våra krav vad gäller användandet av skyddsutrustning på bruket. Det är därför viktigt att vi ser till att hänga med i utvecklingen och erbjuda riktigt bra och moderna produkter, säger Conny Wårheden, arbetsmiljöingenjör på Fors bruk.

Det handlar mycket om funktion och design numera när ny skyddsutrusning utvecklas.
– Tidigare var det mest fokus på att utrustningen skulle skydda. Nu har kraven utökats och detta har gjort att utrustningen har blivit snyggare, smäckrare och smidigare. Dessutom är den betydligt mer användarvänlig, säger Conny Wårheden.

Tekniska förbättringar sker också vad gäller utrustningen. Ser man till skyddsglasögon så finns det numera imfria glasögon och användandet av slipade skyddsglasögon ökar, så att de som har synfel slipper ha dubbla glasögon.
-Det är viktigt idag att skyddsutrustningen både skyddar och underlättar i arbetet, berättar Conny Wårheden.

På Fors bruk är det skyddskommittén på bruket som bestämmer reglerna kring skyddsutrustning. Det är en gruppering som leds av brukschef Cecilia Carter och där ingår bland annat fackliga representanter. Under skyddskommittén finns det sedan en arbetsgrupp för personlig skyddsutrustning, som kontinuerligt ser över utbudet av produkter. De produkter som verkar bra tas hem i provexemplar, som ett antal medarbetare ute i organisationen får prova.
– Det är viktigt att vi provar ut skyddsutrustningen ordentligt innan vi bestämmer oss för vilka produkter vi ska ha. Så våra testpiloter på bruket har en viktig funktion. Vi köper in så pass stora volymer, så det gäller att finna de produkter som fungerar allra bäst i vår bruksmiljö, avslutar Conny Wårheden.

Foto: På bilden syns Conny Wårheden, arbetsmiljöingenjör på Fors bruk, iklädd den nya modernare skyddsutrustningen på Fors Bruk. Foto Stora Enso

 

Läs vidare

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}