Spendrups går med i DLF:s initiativ för plastanvändning

PUBLICERAD: 4 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Spendrups använder redan nu en hög andel återvunnen plast i PET-flaskorna till bland annat Loka.|”Vi arbetar aktivt med en allt mer cirkulär affärsmodell kring plast”, säger hållbarhetschefen Anna Lidström.

Spendrups Bryggeri meddelar att man ansluter sig till det initiativ kring plastförpackningar, som Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) startade tidigare i år. Målet med initiativet är att de plastförpackningar, som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av producentansvarsförordningen, ska gå att materialutnyttja senast år 2022.

”Redan idag arbetar vi på Spendrups aktivt med en allt mer cirkulär affärsmodell kring plast. Våra PET-flaskor ingår i det gemensamägda pantsystemet och hade 2017 en återvinningsgrad på 84 procent, vilket är bland de högsta i världen. Successivt har vi under flera år också ökat andelen återvunnen plast i flaskorna och har nu 50 procent återvunnen plast i våra PET-flaskor för vatten och läsk”, säger Anna Lidström, som är hållbarhetschef på Spendrups.

Utöver PET-flaskor använder Spendrups också plast i annat förpackningsemballage som krymp- och sträckfilm. Även den plastfilm, som omsluter exempelvis Lokas multipack av 33 cl PET-flaskor, är tillverkad av 50 procent återvunnet material.

”Vi ska vara stolta över att vi har ett så välfungerande pantsystem i Sverige. Tack vare detta kan vi idag använda en hög andel återvunnen plast i våra PET-flaskor för bland annat Loka och hoppas kunna utöka detta ytterligare, när kvaliteten tillåter det”, säger Anna Lidström.

Årligen köper Spendrups in cirka 5.400 ton PET och 1.400 ton annan plast. All plast, som Spendrups använder, är redan materialåtervinningsbar, och uppfyller alltså redan idag målsättningen för 2022.

”Vi jobbar nu aktivt för att öka andelen återvunnet material i det vi köper in. En utmaning i detta är tillgång till återvunnet material, som ofta är avhängigt av att flöden är så rena som möjligt” säger Anna Lidström.

”Vi har plastleverantörer som vill att vi skickar tillbaka vårt restmaterial till dem, så att de kan återanvända det. På det sättet kan de säkra att materialet är rent”, berättar Michael Hällström, som är inköpschef på Spendrups.

———————————————-
N.B.: DLF:s plastinitiativ har tillkommit som en respons på den strategi för plastanvändning inom EU, som EU-kommissionen presenterade i januari i år (Läs HÄR)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432