Spendrups ersätter plast med kartong i multiförpackningarna

PUBLICERAD: 21 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Till en början kommer Spendrups att använda den kartongbaserade multipacklösningen KeelClip till dryckesburkar med varumärkena Trocadero och Mariestads. (Bild Spendrups)|I den nya tappningslinjen ingår också en speciell packningslinje för multipack-konceptet KeelClip. (Bild Spendrups)|Magnus Willén är ansvarig för förpackningsutveckling på Spendrups. (Bild fr LinkedIn)

Spendrups har invigt en helt ny tappningslinje för burkar på bryggeriet i Grängesberg. Samtidigt byter man ut multiförpackningarnas plastomslag mot den prisbelönade kartonglösningen KeelClip från Graphic Packaging International.

Spendrups skriver i ett pressmeddelande att investeringen i den nya burklinjen, som har en produktionskapacitet på 60.000 burkar per timme, är den största på många år i bryggeriet i Grängesberg. Bakom satsningen, som uppgått till 200 miljoner kronor, ligger en ökande efterfrågan på burk som förpackning för såväl öl som läsk och vatten samt att man under vecka 14 i år kommer att gå över till det allt vanligare burkformatet ”Sleek Can” på sina dryckesburkar.

Magnus Willén är ansvarig för förpackningsutveckling på Spendrups. (Bild fr LinkedIn)

Spendrups satsning innebär också att man nu introducerar multiförpackningen KeelClip, som är 100-procentigt pappersbaserad och som ska ersätta konventionella plastomslag på multipacks med burkar. KeelClip kommer till en början att finnas på burkar med varumärkena Trocadero och Mariestads.

”Vi gör en miljonsatsning med det här nya förpackningsslaget och vi gör det med ett långsiktigt perspektiv. Vi är först ute på den svenska marknaden, och i de konsumentundersökningar vi har gjort har vi fått mycket positiv respons”, säger Magnus Willén, som är ansvarig för förpackningsutveckling på Spendrups.

Spendrups skriver att övergången till KeelClip kommer att innebära en besparing av plast på cirka 100 ton per år, när hela burksortimentet har gått över till Keel Clip. Detta kommer att ske gradvis, eftersom det krävs två produktionslinjer för att täcka hela burkvolymen, men fr.o.m. andra kvartalet 2023 ska alla Spendrups varumärken har gått över till den nya pappersbaserade förpackningen för multipacks med dryckesburkar.

I den nya tappningslinjen ingår också en speciell packningslinje för multipack-konceptet KeelClip. (Bild Spendrups)

Multipackslösningen KeelClip är utvecklad av Graphic Packaging International, som också utvecklat en speciell förpackningsmaskin för montering av KeelClip på olika storlekar av multipacks. KeelClip fungerar för alla burkstorlekar. Dryckesburkarna kan orienteras så att maximal effekt av såväl förpackningens som burkarnas grafik uppnås. Multipacken blir lätt av bära och det är lätt att ta loss burkarna. År 2020 vann KeelClip utmärkelsen ”Public Award” i kartongförpackningstävlingen Carton Excellence Awards.

Spendrups skriver att man med den nya förpackningslösningen kommer att storsatsa på läsk och alkoholfri öl på burk, eftersom allt fler konsumenter efterfrågar drycker på burk, inte bara i Sverige utan också internationellt.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy