Spendrups bygger ny burklinje och byter ut plast mot papper

PUBLICERAD: 14 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Spendrups byter ut plastomslagen för sina flerpack med dryckesburkar mot kartonglösningen KeelClip. Först ut blir ölmärket Mariestads och läsken Trocadero. (Bild Spendrups)|Anna Lidström är hållbarhetschef på Spendrups. (Bild Niklas Palmklint)

Under hösten bygger Spendrups en ny förpackningslinje för dryckesburkar vid bryggeriet i Grängesberg och byter samtidigt ut plastomslagen för sina flerpack mot pappersbaserade.

Den nya burklinjen, som innebär en investering på 200 miljoner kronor, är tänkt att tas i drift under andra kvartalet 2022. Samtidigt går varumärkena Trocadero och Mariestads, som de två första i Spendrups burksortiment, över till en ny typ av sekundärförpackning för flerpack, där man ersätter tidigare plastomslag med den prisbelönade kartongbaserade lösningen KeelClip, utvecklad och framtagen av Graphic Packaging International.

Anna Lidström är hållbarhetschef på Spendrups. (Bild Niklas Palmklint)

”Vi strävar efter en så hållbar och cirkulär förpackningsflora som möjligt. Genom detta får vi en förpackning som är 100 procent materialåtervinningsbar, vilket är i linje med vårt mål att alla Spendrups förpackningar ska vara helt materialåtervinningsbara till år 2025. Papper har också en högre återvinningsgrad än plast och gör mindre skada i naturen, om den felaktigt hamnar där”, säger Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups.

Spendrup skriver i ett pressmeddelande att besparingen av plast kommer att bli cirka 100 ton per år, när hela burksortimentet har övergått till KeelClip. Detta kommer att ske gradvis, eftersom det krävs två produktionslinjer för att täcka hela burkvolymen. Från och med andra kvartalet 2023 går alla Spendrups varumärken över till den nya kartongförpackningen för burkar i flerpack.

”Vi gör en miljonsatsning i det här nya förpackningsslaget och vi gör det med ett långsiktig perspektiv. Vi kommer att vara först ute på den svenska marknaden, och i de konsumentundersökningar, som vi har gjort, har vi fått mycket positiv respons. Det innovativa med den här förpackningslösningen är att burkarna hålls ihop på ovansidan, vilket ger en materialeffektiv förpackning, och det kommer också bli ett snyggt och enhetligt intryck i hyllan i butik. Vi ser verkligen fram emot lanseringen i butik runt påsk nästa år”, säger Magnus Willén, som är ansvarig för förpackningsutveckling på Spendrups.

Redan 2020 tog Spendrups ett viktigt steg mot ökad cirkuläritet i förpackningarna genom att byta till 100 procent återvunnen plast i alla plastsvep för flerpack, som säljs på den svenska marknaden, vilket innebär att klimatavtrycket minskar med cirka 50 procent jämfört med ny plast.

N.B.: Vi har tidigare skrivit om att dryckesproducenterna Coca-Cola och InBev ska ersätta sina plastomslag för flerpack i Europa med kartonglösningen KeelClip, som vann utmärkelsen ”Public Award” i Carton Excellence Awards 2020. Läs mer HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x