Specialoljor stärker KUKA:s ställning inom livsmedelshygien

PUBLICERAD: 15 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

KUKA-roboten KR Agilus i versionen ”Hygienic Machine” är särskilt lämplig för förpackningshantering inom livsmedelssektorn, liksom snabba pick-and-place-roboten KR Delta. (Bild KUKA. Bilden är ett montage)|KUKA erbjuder robotar med hygieniska smörjoljor genom hela sitt sortiment. Robotarna har en speciell ljusgrå färg, som gör det enklare att se eventuell smuts och föroreningar. (Bild KUKA)|Micael Amandusson är Channel Manager på KUKA Nordic. (Bild KUKA)

Robot- och automationsföretaget KUKA lanserar nu sina robotar försedda med hygieniska smörjoljor, vilket gör robotarnas axlar smidigare och klarar livsmedelsindustrins hårda hygienkrav.

KUKA skriver i ett pressmeddelande att på robotar, som hanterar livsmedel, ställs särskilda och hårda krav. Smörjmedel till robotarnas axlar, etc. är ett typiskt område, där särskild hänsyn måste tas, och nu lanserar KUKA sina robotar med speciella hygieniska oljor (HO) som uppfyller dessa krav.

KUKA erbjuder robotar med hygieniska smörjoljor genom hela sitt sortiment. Robotarna har en speciell ljusgrå färg, som gör det enklare att se eventuell smuts och föroreningar. (Bild KUKA)

Möjligheten att få robotar som smörjs med den patenterade hygieniska oljan NSF H1 täcker in alla KUKA:s robotserier – allt från KR Agilus till KR Quantec PA. Även elektroniken är hygienanpassad, med ett speciellt kabelfett, som klarar oavsiktlig kontakt med födoämnen.

”Vi kan erbjuda HO-försedda robotar med lyftförmågor på allt från sex till 240 kilo. Vi har dem i alla våra robotfamiljer och kan täcka in alla livsmedelsbranschens processer”, säger Micael Amandusson, Channel Manager på KUKA Nordic.

Robotar med den hygieniska smörjoljan går att använda till en rad olika uppgifter inom livsmedelsindustrin utan att påverka på ett sätt som är skadligt för människor. Härigenom minskas risken för stora återkallningar av produkter, vilket alla livsmedelsproducenter bävar för, och absolut vill undvika. I KUKA:s sortiment finns robotar med de här speciella specifikationerna med räckvidder från 900 till 3.200 millimeter.

Micael Amandusson är Channel Manager på KUKA Nordic. (Bild KUKA)

Förpackningar står för över 40 procent av livsmedelsbranschens produktionskostnader. Speciellt när det gäller de stränga hygienföreskrifterna kan kunderna uppnå en ny och ekonomiskt förnuftig automatiseringsnivå – till exempel med den lilla roboten KR Agilus i versionen ”Hygienic Machine”. Detsamma gäller KR Delta i rostfritt stål, som nyligen har utökat KUKA-portföljen (Läs HÄR). KUKA vill fortsätta att utöka KR Delta-erbjudandet för snabba pick-and-place-uppgifter, särskilt inom förpackningssektorn.

Robotarna med HO-oljor är speciellt rustade för att klara livsmedelsindustrins högt ställda krav. De har korrosionsbeständiga ytskikt, klarar att bli tvättade med kemiska rengöringsmedel och har inga hörn eller vinklar som är svåra att rengöra.

”Robotarna med hygieniska oljor har dessutom en ljusgrå färg, som är speciellt vald för att man lätt ska kunna se smuts och föroreningar”, berättar Micael Amandusson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy