Södra bygger maskin för torrgjutning av DuraPulp

PUBLICERAD: 31 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

DuraPulp kan formas i en våt eller torr process. Torrgjutning går snabbare och sparar både vatten och energi.|”Torrgjutning är en mer effektiv produktionsprocess”

Skogs- och pappersbolaget Södra tar nu ytterligare steg för att kommersialisera materialet DuraPulp, genom att starta ett projekt med att bygga en maskin för att tillverka det banbrytande biokompositmaterialet i en torr process.
Projektet finansieras genom ett bidrag på 2,1 miljoner euro från EU:s LIFE-program.

Södra skriver i ett pressmeddelande att materialet DuraPulp har egenskaper,som kräver specifik hantering, när det formas. I dag formas det genom våtgjutning och för att kunna möta kundernas önskemål investerar Södra nu även i en maskin, som kan torrgjuta materialet.

Den 22 september i fjol invigde Södra den första industriella maskinen för att genom s.k. våtgjutning kunna tillverka produkter ur det banbrytande biokompositmaterialet DuraPulp. 

”Rent konkret är torrgjutning en mer effektiv produktionsprocess, där man använder mindre vatten och mindre energi. Våtgjutningen, som vi har idag, tar cirka två minuter, medan torrformning tar två sekunder. Med denna teknologi kommer vi att kunna demonstrera produkter för volymmarknader till bland annat elektronik- och konsumentförpackningar”, säger Urban Blomster, affärsutvecklare på Södra

Första steget i torrgjutningsprojektet har varit att handla upp externa resurser för byggandet av maskinen, och valet föll på tidigare partnern SWT Development i Varberg.

Enligt tidsplanen ska maskinen vara i drift vid årsskiftet 2016/2017.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x