Södra bygger maskin för torrgjutning av DuraPulp

PUBLICERAD: 31 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

DuraPulp kan formas i en våt eller torr process. Torrgjutning går snabbare och sparar både vatten och energi.|”Torrgjutning är en mer effektiv produktionsprocess”

Skogs- och pappersbolaget Södra tar nu ytterligare steg för att kommersialisera materialet DuraPulp, genom att starta ett projekt med att bygga en maskin för att tillverka det banbrytande biokompositmaterialet i en torr process.
Projektet finansieras genom ett bidrag på 2,1 miljoner euro från EU:s LIFE-program.

Södra skriver i ett pressmeddelande att materialet DuraPulp har egenskaper,som kräver specifik hantering, när det formas. I dag formas det genom våtgjutning och för att kunna möta kundernas önskemål investerar Södra nu även i en maskin, som kan torrgjuta materialet.

Den 22 september i fjol invigde Södra den första industriella maskinen för att genom s.k. våtgjutning kunna tillverka produkter ur det banbrytande biokompositmaterialet DuraPulp. 

”Rent konkret är torrgjutning en mer effektiv produktionsprocess, där man använder mindre vatten och mindre energi. Våtgjutningen, som vi har idag, tar cirka två minuter, medan torrformning tar två sekunder. Med denna teknologi kommer vi att kunna demonstrera produkter för volymmarknader till bland annat elektronik- och konsumentförpackningar”, säger Urban Blomster, affärsutvecklare på Södra

Första steget i torrgjutningsprojektet har varit att handla upp externa resurser för byggandet av maskinen, och valet föll på tidigare partnern SWT Development i Varberg.

Enligt tidsplanen ska maskinen vara i drift vid årsskiftet 2016/2017.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x