Smurfit Kappa skapar Sveriges största wellarkfabrik i Eslöv

PUBLICERAD: 2 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

I Eslöv planerar Smurfit Kappa att skapa Sveriges största fabrik för tillverkning av wellpappark. (Bild Smurfit Kappa)|Martin Engholm är chef för Smurfit Kappas Cluster Eslöv. (Bild fr LinkedIn)

Genom att flytta wellpappverksamheten i småländska Landsbro till skånska Eslöv har Smurfit Kappa för avsikt att skapa Sveriges största fabrik för tillverkning av wellpappark.

I Eslöv, där Smurfit Kappa sedan tidigare har en stor wellpappfabrik, är tanken att verksamheten från Landsbro ska sammanföras med två andra enheter och därmed bilda en ny stor wellarkenhet, som kommer att få namnet Welltillverkaren.

Bakgrunden till Smurfit Kappas avsiktsförklaring är att företagets enhet i Landsbro – trots ett hårt och gediget arbete av ledning och anställda – kämpar med sin lönsamhet.

”Vi behöver därför behöver göra strukturella förändringar för att skapa en ny enhet i Eslöv med betydligt högre kapacitet och konkurrenskraft. Vidare kommer den nya enheten att stärka Smurfit Kappas erbjudande vad gäller service, tillgänglighet och flexibilitet”, skriver Smurfit Kappa Sverige i ett pressmeddelande.

Martin Engholm är chef för Smurfit Kappas Cluster Eslöv. (Bild fr LinkedIn)

Arbetet med sammanslagningen kommer att ske gradvis under hösten 2021, för att inte påverka leveransen till Smurfit Kappas kunder. Hela flytten beräknas vara genomförd vid årsskiftet 2021/2022 och samtlig personal kommer att erbjudas möjligheten att följa med till den nya verksamheten i Eslöv. Sammanslagningen av de andra två enheterna finns det redan beslut om.

”Då bedömningen är att det inte går att ytterligare väsentligt förbättra produktiviteten ser ledningen att bolaget behöver göra strukturella förändringar, som kan göra affären lönsam. Detta skulle leda till synergier i form av en samlat högre produktion med en proportionellt lägre kostnadsbild. Det skulle också innebära en närhet till, och support från, vår redan befintliga wellpappfabrik i Eslöv”, säger Martin Engholm, VD i Eslöv och ansvarig för enheten i Landsbro.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x