Smurfit Kappa i partnerskap kring livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 11 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Smurfit Kappa och partnern Mitsubishi HiTec Paper har skapat en ny typ av innovativa och återvinningsbara livsmedelsförpackningar. (Bild Smurfit Kappa)|”Det har varit en mycket intressant och kollaborativ process”, säger Lars Henriksson.

Som en del av det pågående initiativet Better Planet Packaging har Smurfit Kappa inlett samarbete med en av sina partners, Mitsubishi HiTec Paper, för att skapa en ny typ av innovativa och återvinningsbara livsmedelssäkra förpackningar.

En kombination av Smurfit Kappas expertis inom pappersbaserade förpackningar och Mitsubishi HiTec Papers styrka inom bestrukna papper har lett till den första produkten i den nya serien. Först ut att använda det nya kartongbaserade förpackningskonceptet är Hobako AG, schweizisk tillverkare av chokladprodukter, och Hobakos schweiziska förpackningsleverantör Schelling AG. Förpackningslösningen var nominerad som finalist i både hållbarhets- och teknikkategorierna vid Swiss Packaging Awards tidigare i år.

Den yttre, kartongbaserade förpackningen tillverkades i Smurfit Kappas banbrytande förpackningslösning MB12, som har en unik inbyggd adsorptionsteknik, som skyddar mot aromer och möjlig migrering av ämnen.

”Det har varit en mycket intressant och kollaborativ process”, säger Lars Henriksson.

Den inre förpackningen, som innehåller Mitsubishi HiTec Papers barriärpapper Barricote, skyddar mot fukt och fett och har värmetätande egenskaper.

”Det har varit en mycket intressant och kollaborativ process för oss att arbeta med Mitsubishi HiTec Paper i det här projektet”, säger Lars Henriksson, produktutvecklingschef på Smurfit Kappas pappersdivision.

Smurfit Kappa skriver i ett pressmeddelande att lösningen visar på möjligheten att skapa funktionella kartongbaserade förpackningar, som är helt återvinningsbara, tack vare den optimerade användningen av förnybara råvaror i barriären.

”Som experter på specialbestrykningar för papper tog vi med oss vårt kunnande inom barriärer och skyddande beläggningar till denna process. Våra lösningar är helt fria från folie, laminat, aluminium och fluorkarboner. Istället förlitar vi oss på högsta möjliga andel biologiskt nedbrytbara råvaror”, säger Dieter Becker, chef för ny affärsutveckling & CSR på Mitsubishi HiTec Paper.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex