Smarta Supply Chain-lösningar i centrum på årets CeMAT 

PUBLICERAD: 23 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Smarta lösningar i försörjningskedjan blir ett tema på årets CeMAT i Hannover.|Andreas Gruchow

När den tyska stormässan CeMAT 2016 äger rum mellan den 31 maj och 3 juni Hannover, väntas mer än 1.000 utställare från hela världen visa upp det senaste inom intralogistik och supply chain.
Temat för årets CeMAT är ”Smarta Supply Chain-lösningar” och inriktningen kommer att vara på digitalisering och automatisering. Mässan kommer även att bjuda på två integrerade förpackningsmässor.

”Industri 4.0 i en logistisk kontext är trendtemat för den kommande CeMAT-mässan. I framtiden kommer förpackningar, lastbärare och transportmedel att vara utrustade med intelligens och det gör att processerna kan utformas med mycket stor flexibilitet och övervakning. Avgörande konkurrensfaktorer vid hantering av logistikprocesser är hastighet, precision, flexibilitet och tillgänglighet. Förutsättningen för detta är digitaliseringen, som kommer att ge branschen ett lyft”, sade Andreas Gruchow, medlem i styrelsen för Deutsche Messe AG, när CeMAT nyligen hade förhandsvisning i Hannover.

CeMAT ses som en betydande impulsgivare för den globala intralogistikbranschen och på mässan i sommar kommer man att visa hela spektrat av produkter och lösningar för en hållbar och integrerad logistik. Såväl halv- som helautomatiserade lagerlösningar, autonoma maskiner, innovativa industriella truckar, nya hyllsystem, kollaborativa robotar eller IT-system presenteras av utställare från hela världen. 

Parallellt med utvecklingen av logistikprodukter blir programvaror också allt viktigare. Med utställningens nya fokusområde logistik-IT kommer CeMAT att spegla denna utveckling.

”Utan intelligenta eller smarta IT-lösningar skulle logistiken inte längre vara möjlig. IT driver innovationerna inom logistiken, och mobilt Internet och inkludering av slutanvändarna i processkedjan skapar helt nya möjligheter”, sade Andreas Gruchow.

Vid den kommande CeMAT-mässan väntas mer än tusen utställare. Hälften av dessa kommer från länder utanför Tyskland och de viktigaste av dessa länder är Belgien, Kina, Frankrike, Storbritannien, Italien, Nederländerna, Sverige, Spanien och Turkiet.

De största utställningsområdena på CeMAT blir teknikområdena MOVE & LIFT och STORE & LOAD.

För MOVE & LIFT handlar det om innovationer inom materialhanterings- och lyftteknik. Hit räknas såväl industriella truckar, kranar och lyftdon som plattformar, kontinuerliga transportörer och hamnhanteringsteknik. Men inte heller här handlar det längre bara om maskiner, utan desto mer om hur dessa utrustningar kan integreras i den automatiska leverantörskedjan på ett smart sätt i framtiden. 

I området STORE & LOAD står automatiserade lagersystem i centrum. Här visas både kompletta system och hyllsystem, manöverutrustning, pallar, behållare och lastteknik.

På CeMAT kommer även att finnas ett speciellt område för förpackningsteknik och där kommer man även att integrera de både Easyfairs-mässorna ”Empack” och ”Label&Print”. Bland utställarna i detta område återfinns framför allt leverantörer av förpackningsutrustning och -maskiner. På mässan kommer att presenteras moderna lösningar för transportförpackningar, förpackningsmaterial och emballage samt de senaste maskinerna.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024