Smart vinkork gör att du kan ”prata” med flaskan!

PUBLICERAD: 1 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Med Guala Closures ”smarta” vinkork i aluminium

Luxemburg-baserade Guala Closures Group har lanserat en ”smart” vinförslutning i form av en skruvkork i aluminium, som är försedd med NFC-teknik (Near Field Communication) och som låter konsumenten kommunicera med vinflaskan med hjälp av en NFC-anpassad mobiltelefon.

Konceptet, som kallas e-WAK®, lanserades nyligen på ett vin- och druvsymposium i Sacramento, USA, och det sägs enligt tillverkaren vara den första smarta vinförslutningen, tillverkad i aluminium.

Förslutningen är försedd med en NFC-tagg, som sitter skyddad under aluförslutningen och utvecklats tillsammans med företaget NXP® Semiconductors. Tekniken i taggen bygger på på NXP:s innovativa NFC-teknik NTAG®

Allt en konsument, som har en smartphone utrustad med NFC-teknik, behöver göra är att ”knacka” försiktigt på vinkorken med mobilen. Då öppnas kommunikationen med taggens inbyggda länkar och konsumenten får tillgång till vinleverantörens information. På så sätt kan konsumenten kan exempelvis få veta var druvorna kommer från, och var, när och av vem vinet är färdigställt och buteljerat, mm., mm. Konsumenten kan också få drinktips, rabatter, erbjudas VIP-medlemskap, få tillgång till vin-appar och mycket mer. 

Och för varumärkesägaren innebär NFC-tekniken i den smarta vinkorken en unik tillgång till logistisk information och spårningsmöjligheter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor