Smart verktyg för att välja optimalt förpackningsmaterial

PUBLICERAD: 26 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Vårt beräkningsverktyg gör det möjligt att räkna ut vilket koldioxidavtryck kundernas förpackningsmaterial har”, säger Scanfills VD Oscar Hugoson. (Bild Scanfill)|Karl Banke ansvarar för Scanfills tekniska kundstöd. (Bild Scanfill)

Polymerförtaget Scanfill AB i Ystad har utvecklat ett smart beräkningsverktyg, som räknar ut vilket koldioxidavtryck kundernas förpackningsmaterial har och hjälper dem att välja optimalt material.

Under 2021 genomförde Scanfills moderbolag Polykemi i Ystad en vetenskaplig studie för att se vilket klimatavtryck som deras material lämnar. Studien visade tydligt att materialvalet har en betydande roll i kampen för klimatet och nu har en motsvarade studie genomförts även för Scanfills räkning.

”Studierna ligger till grund för ett unikt beräkningsverktyg, som ger våra experter möjlighet att räkna ut vilket koldioxidavtryck kundernas förpackningsmaterial har, när de lämnar vår produktionsanläggning i Ystad”, berättar Scanfills VD Oscar Hugoson.

Scanfill skriver att det kan vara svårt att välja förpackningsmaterial. Materialet har en funktion att fylla, det ska skydda produkten, vara visuellt tilltalande, vara funktionellt och hållbart. Dessutom ska det vara kostnadseffektivt, ha en hög återvinningsgrad och ett så lågt CO2-avtryck som möjligt. En utmaning, men en utmaning som går att lösa.

”I samband med materialvalet är det viktigt med en bred kunskap kring de olika materialen och det kan våra experter hjälpa till med. Det är en väldigt komplex fråga och det är inte alltid som det uppenbara valet är det rätta. För att göra det mest materialsmarta valet är det många aspekter att ta hänsyn till, som funktion, matsvinn, hållbarhet och återvinning”, säger Karl Banke, tekniskt kundstöd på Scanfill AB.

Karl Banke ansvarar för Scanfills tekniska kundstöd. (Bild Scanfill)

Scanfill skriver att beräkningsverktyget ger kunderna de konkreta och nödvändiga uppgifter, som krävs för att kunderna ska kunna räkna ut vilken klimatpåverkan varje producerad förpackning innebär, vilket i sin tur även leder till att kunderna snabbare kan nå sina miljömål.

Studien genomfördes tillsammans med en extern part, vilket gör att den är objektiv enligt gällande ISO-standarder och den har redan hjälpt ett stort antal kunder att hitta det optimala materialvalet för just deras produkt.

”Det känns väldigt roligt att vi har kunnat hjälpa så pass många kunder att minska koldioxidavtrycket, öka hållbarheten samt spara både resurser och kostnader. Och vi ser fram emot att kunna hjälpa ännu fler företag att göra materialsmarta val framöver”, säger Oscar Hugoson.

Scanfill har ett brett urval av polymermaterial, från jungfruliga till återvunna, och kommer under hösten att bredda sitt sortiment ytterligare. Företaget kan erbjuda minst nio olika alternativ av polymermaterial – bland annat sex olika sorter polypropen (PP) – och materialen kan användas till allt från livsmedelsförpackningar till industritråg.

”Vi har gjort en objektiv bedömning av samtliga material. Vår uppgift är inte bara att hitta det mest hållbara materialet utan det material som sett till kvalitet, funktion och återvinning är det absolut bästa för varje kund”, förklarar Oscar Hugoson.

Scanfill ställer ut på Scanpack 2022 på Svenska Mässan i Göteborg, 4 – 7 oktober (monter F03:59).

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy