Smart sopsäckssystem bakom omsättningsrekord för Paxxo

PUBLICERAD: 12 mars 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Paxxos VD Henrik Péters gläds åt att man nu för första gången passerat gränsen 100 miljoner kronor i omsättning. (Bild Paxxo)|Paxxos Longopac-ystem för sop- och avfallssäckar består av en upp till 110 meter lång ”plaststrumpa”, som laddas i en specialkonstruerad ställning. (Bild Paxxo)

Malmöbaserade företaget Paxxo AB har utvecklat ett smart system för sop- och avfallssäckar, som har blivit mycket populärt, speciellt utomlands, och som nu bidragit till att Paxxo för första gången passerat 100 miljoner kronor i omsättning.

Paxxo skriver i ett pressmeddelande att företaget gått med vinst 38 år i rad. För verksamhetsåret 2018 blev omsättningen 105 miljoner kronor och det var första gången man nådde över gränsen 100 miljoner kronor. Vinsten efter finansiella poster blev 12 miljoner kronor.

Bakom framgången står en starkt ökad efterfrågan på Paxxos miljösmarta avfallslösningar, som till 70 procent går på export. Bolagets säcksystem Longopac säljs nu på 40 marknader och har blivit standardlösningen i bland annat reningsverk och industridammsugare.

”Vi växer så fort vi kan, men hela tiden med vår kvalitet och våra medarbetare i fokus. Just nu är efterfrågan större än vår kapacitet, så vi behöver arbeta lugnt och metodiskt för att fatta de rätta långsiktiga besluten med tanke på att konjunkturen kan börja vika inom något år”, säger Henrik Péters, VD på familjeföretaget Paxxo.

I maj invigs Paxxos nya produktionsanläggning i Malmö. Investeringen på 50 miljoner kronor är den hittills största i bolagets historia och har gjorts för att automatisera och effektivisera produktionen ytterligare, men också för att bättre kunna möta den stora efterfrågan.

Paxxos lösning bygger på ett ställ, som laddas med en säckkassett där 110 m säck veckats ner enligt en speciell metod. Med några enkla handgrepp byts säckarna på ett hygieniskt och miljövänligt sätt när de är fulla. Principen påminner om att stoppa korv och gör att ingen onödig plast används. Säckarna är tillverkade av tunn och stark polyetenfilm och Paxxo skriver att upp till 70 procent plast kan sparas jämfört med traditionella säckar och koldioxidutsläppen minskar radikalt. Under 2018 räknar Paxxo med att 23.000 ton koldioxid sparats jämfört med om kunderna använt traditionella plastsäckar. 

”Sverige ligger långt framme i klimatfrågan, men intresset för koldioxidreduktion finns också på många andra marknader. Vi har nyligen etablerat oss i Australien och på Nya Zeeland och det är två marknader där vi märker att klimatsmarta avfallslösningar är i fokus”, berättar Henrik Péters.

Paxxo grundades i Malmö 1980 och har i dag även dotterbolag i USA. Förutom att användas inom reningsverk och industridammsugare är företagets produkter också populära inom vård, industri, hotell och restaurang. Bolaget ägs i sin helhet av familjen Péters.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x