Smart och snabb desktop printer för korta serier

PUBLICERAD: 21 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

|Henrik Byrsjö är mycket nöjd med skrivarna som Techprint levererat.|

Korta serier och många olika designer blir allt vanligare på marknaden och det är något man gillar på Techprint i Helsingborg. Företaget säljer smarta desktopprintrar från amerikanske QuickLabel, printrar där man som användare skriver ut precis det antal etiketter man behöver och vid det tillfälle de behövs. På senare år haft stora framgångar med modellen Kiaro. Förra året slog man försäljningsrekord. Ett av företagen som satsat på Kiaro är Aqua Nobel Water i Mörarp, strax utanför Helsingborg. Man har två printrar som klarar etiketterna till alla specialorder. Vi tog med oss filmkameran och hälsade på i Mörarp.

Techprint har haft Kiaro på programmet under ett antal år nu och efterfrågan växer hela tiden. För företag med mindre serier är det en smidig lösning. Många ser fördelarna med att göra sina egna etiketter i takt med behovet. Kiaro jobbar med fyra färger i en hastighet av tvåhundra millimeter per sekund och med en upplösning på 1200 x 1200 dpi. Bredden är max 105,9 mm och längden trettionio centimeter som mest.

– Det är en lättskött maskin som man kopplar till sin egen dator. Den fungerar som en vanlig skrivare som alla har till sina datorer, men skillnaden är att den skriver ut självhäftande etiketter med bara ett par snabba knapptryck, säger Christer Nilsson som är säljare på Techprint.

Aqua Nobel Water är ett företag som insett fördelarna med Kiaro. Från en källa etthundrafem meter ner pumpar man upp ett vatten som man säger är världens bästa källvatten. Det tar etthundra år för vattnet att leta sig ner till detta djup och på vägen ner berikas det med mineraler och smak. Att man vågar säga att man är bäst i världen beror på att man prisats två gånger med guldmedalj som världens bästa källvatten av en jury vid amerikanska Berkeley Springs International Water Tasting. Sortimentet består dels av ett bassortiment (bland annat med en rad olika smaker) plus ett ökande antal specialbeställningar från till exempel idrottsförbund och andra organisationer. Det är dessa som behöver speciella etiketter.

Aqua Nobel Water har tre linjer för tappning på bag-in-box, en glaslinje plus en för PET-flaskor. Specialorder körs mer hantverksmässigt i en mindre enhet.

– Order som inte överstiger ettusentvåhundra flaskor kör vi i denna linje och etiketterna skrivs då ut på rulle på kontoret, berättar Henrik Byrsjö som är produktionschef på företaget. Det gäller per design, vi kan naturligtvis leverera även större order med dessa etiketter.

– Vi har två Kiaroskrivare sedan ungefär ett halvår. Tidigare köpte vi allt från externa tryckerier, men det är krångligt med tanke på alla småorder. Med den här lösningen fick vi en kostnadseffektivitet och en driftsäker lösning. 

– Skrivarna går i princip hela dagarna och det har fungerat utmärkt. Vi har inte haft några driftstopp överhuvudtaget under de här månaderna. 

Genom att följa QR-koden eller klicka på bilden (om du läser den digitala tidningen), kan du ta del av en intervju med Henrik Byrsjö.

På Empack i Kista för några veckor sedan lanserade Techprint en ny printer från Quick Label, QL-800, en desktop printer baserad på bläckstråleteknik som klarar att producera etiketter i en bredd på upp till tvåhundraelva millimeter och med en hastighet på över trehundra millimeter per sekund och en upplösning på ettusensexhundra dpi.

– Den ger en helt ny dimension inom ”inkjet color label printint” och kan sägas överträffa marknadens krav på enkel användning, tryckkvalitet och driftsäkerhet, säger Techprints vd, Anders Svensson.

Se intervjun med Henrik Byrsjö, produktionschef på Aqua Nobel Water:
https://www.youtube.com/watch?v=Q1MG621iLpY

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432