Skutskärs Bruk är snart en helt fossilfri fabrik

PUBLICERAD: 20 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso Skutskärs Bruk är på god väg att bli en 100 procent fossilfri fabrik.|Mattias Brink är projektledare och Madeleine Höglund Persson energicontroller på Skutskärs Bruk.

Skutskärs Bruk har senaste tiden tagit stora kliv mot målet att bli en helt fossilfri fabrik. Det är tack vare nyinstallerad utrustning i oljesystemet som man numera kan använda biobaserad olja istället för fossil olja i brukets sodapannor.
Den nya utrustningen består bland annat av pumpar, ventiler, oljefilter och silkorgar. Denna investering har lett till att man kan börja använda biobaserad, fossilfri, olja i sodapannorna. Oljan är s.k. ”beckolja”, som är en restprodukt, vilken uppstår när tallolja från ved förädlas. 

”Det har varit roligt att driva detta projekt, där man verkligen känner att bruket utvecklas, lönsamheten ökar och att det blir bättre för miljön”, säger Mattias Brink, projektledare på Skutskärs Bruk.

Användandet av biobaserad olja innebär att produktionen på Skutskärs Bruk nu är fossilfri till cirka 99 procent. 

”Det finns fortfarande fossila substanser i vissa tillsatskemikalier. Dessa behöver ersättas för att produktionen ska bli helt fossilfri”, berättar Mattias Brink.

Det händer mycket inom energiområdet på Skutskärs Bruk och det finns ett stort intresse för energifrågor från både ledning och medarbetare. 

”Ett ökat engagemang för energifrågor hos alla medarbetare är mycket viktigt för att nå framgång”, säger Madeleine Höglund Persson, energicontroller på Skutskärs Bruk.

Noterbart i sammahanget är att den ”beckolja”, som nu används vid bruket i Skutskär, kommer från tallolja, som är en produkterna, som tillverkas på Skutskärs Bruk, förutom massa till bland annat kartong och papper. Talloljan säljs till företag, som förädlar den till produkter, som används i t ex klister och färg, och den uppkomna restprodukten – beckoljan – köper sedan bruket tillbaka. Oljan är helt fossilfri och kan användas som bränsle i brukets sodapannor, barkpanna och mesaugnar. Ett finurligt win-win-kretslopp alltså, där bruket säljer tallolja och får tillbaka ett fossilfritt bränsle!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx