Skrinlagda planer på stor tysk-brasiliansk plastfabrik

PUBLICERAD: 2 november 2015
UPPDATERAD: 25 januari

”Försämrat affärsklimat i regionen gör att vi avbryter planerna på en gemensam plastfabrik i Brasilien”

För två år sedan träffade tyska plastproducenten Styrolution GmbH och brasilianska Braskem SA en överenskommelse om att bygga en stor gemensam plastfabrik i Brasilien. Vid fabriken skulle man bland annat tillverka ABS-plast för sydamerikanska kunder.
Men nu meddelar Frankfurtbaserade Styrolution att man drar sig ur samarbetet och skrinlägger planerna. Orsaken uppges vara ett försämrat marknadsläge och den pågående och förvärrade nedgången i den brasilianska ekonomin.
 

De båda bolagen tecknade en avsiktsförklaring i oktober 2013 med intentionerna bilda ett 50/50-joint venture för att bygga och driva en anläggning för tillverkning av bland annat styrenhartser och ABS-plast för de båda företagens kunder i Sydamerika.

”Vi var vid det tillfället mycket nöjda med det tillitsfulla och utmärkta samarbetet med Braskem och planerna på det gemensamma företaget. Men tyvärr har den snabba försämringen av affärsklimatet i regionen väsentligt försvagat marknaden och ökat riskerna att framgångsrikt genomföra projektet”, säger Styrolutions VD Kevin McQuade i ett uttalande.

Planerna på ett samriskföretag kan dock återupptas i framtiden om marknadsförhållandena förbättras och efterfrågan stiger, enligt Kevin McQuade. Styrolutions strategi att expandera på den sydamerikanska markanden ligger fast och framförallt vill man växa inom styrenhartser samt ABS-plast, som framförallt används till hushållsredskap samt skyddskåpor till telefoner, datorer, dammsugare, kontorsmaskiner, etc.

”Tills vidare kommer vi att förse våra sydamerikanska kunder med produkter från våra fabriker i Europa och Nordamerika”, säger Kevin McQuade.

Braskem SA har inte kommenterat det havererade samarbetet annat än att man konfirmerat att det inte blir något joint venture mellan dem och det tyska bolaget.

Braskem, som har sitt huvudkontor i São Paulo, är känt för sin produktion av plaster som polyeten, polypropen och PVC samt inte minst för sina bioplaster, där man anses vara en av världens största tillverkare.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax