20-pence pant på dryckesburkar och -flaskor föreslås i Skottland

PUBLICERAD: 9 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Skottland står i begrepp att införa ett pantsystem för alla typer av dryckesförpackningar tillverkade av glas. metall eller plast. (Bild Pantamera/Returpack)|Skotska miljöministern Roseanna Cunningham menar att alla måste bidra till systemet. (Bild fr LinkedIn)

De skotska konsumenterna kan komma att få betala en pant på 20 pence (cirka 2,30 kronor) för varje dryckesburk eller –flaska, som de köper i butik. Detta enligt ett långt framskridet förslag från den lokala regeringen i Skottland.

Pantsystemet, som kan bli det första nationella pantsystemet i Storbritannien, kommer att omfatta dryckesflaskor av glas och plast samt dryckesburkar av aluminium och stål.

Enligt ett pressmeddelande från den skotska regeringen kommer exempelvis alla typer av engångsflaskor med drycker – allt från 5 centiliters ”souvenirflaskor” med whisky, vodka, etc. till stora treliters flaskor med cider, etc. – att ingå i depositionssystemet. För multipack med öl, vatten, läsk, mm. ska panten också erläggas – en avgift för varje flaska eller burk.

Pantsystemet kommer att omfatta alla typer av butiker, även online-försäljning, och enda undantagen är pubar och restauranger, som säljer drycker för konsumtion på plats. Enligt skotska regeringstalesmän är det oklart om undantagen även ska gälla mobila enheter, som säljer exempelvis snabbmat, glass, etc.

Skotska miljöministern Roseanna Cunningham menar att alla måste bidra till systemet. (Bild fr LinkedIn)

Kritik har framförts mot att förslaget inte undantar mindre butiker från depositionskravet. Bland annat anför man att även minsta ”corner shop” skulle bli tvungen att installera en returmaskin, vilket inkräktar på det redan begränsade hyllutrymmet. Systemet leder också till ökade administration för de små ”hörnbutikernas” ägare och personal. Nu hoppas man att genom intensivt lobby-arbete få regeringen att ändra i förslaget, när det ska läggas fram för lagstiftning senare i år.

Skotska miljöministern Roseanna Cunningham avfärdar dock kritiken och menar att alla måste bidra till systemet.

”Vi har en global klimatnödsituation och människor över hela Skottland har med rätta krävt mer åtgärder för att skydda vår planet för kommande generationer”, säger hon.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex